Пробив: Яденето на устойчиво нишесте може да доведе до намаляване

...
Пробив: Яденето на устойчиво нишесте може да доведе до намаляване
Коментари Харесай

Пробив: Яденето на устойчиво нишесте може да доведе до намаляване на теглото

Пробив: Яденето на стабилно нишесте може да докара до понижаване на тежестта.

Вид диетични фибри, каквито има в овесените ядки и боба, могат да оказват помощ за понижаване на тежестта, заяви Хелт нюз.

Хранителен режим с доста устойчивото нишесте, каквото се съдържа в пълнозърнестите храни и бобовите растения,

може да докара до възстановяване на чревната микрофлора при хора страдащи от затлъстяване.

Това води и до понижаване на тежестта, а има и други позитивни резултати върху здравето.

Изследователи пишат в онлайн списанието „ Нейчър Метаболизм “ (Nature Metabolism), че диета,
богата на стабилно нишесте,
може да докара до възстановяване глюкозния толеранс и инсулиновата сензитивност.

Това евентуално понижава риска от развиване на диабет вид 2 и сърдечносъдови болести при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Устойчивото нишесте е тип въглехидрат, който не може да се усвои в тънките вътрешности,

а ферментира в дебелото черво, като по този метод работи като пробиотик.

В резултат на това се усилва количеството на положителните бактерии в червата и не се покачват равнищата на глюкоза, както при изразходване на нормално нишесте.

Зелените банани, бобът, грахът, лещата и пълнозърнестите храни, в това число овесът и ечемикът, съдържат стабилно нишесте.
Топлината обаче способства за промени в количеството му в някои храни.
Овесът и зелените банани могат да го изгубят по време на готвене. За разлика от тях свареният ориз и картофи, откакто се сготвят, развиват стабилно нишесте, до момента в който се охлаждат.

Международен екип от откриватели организира клинично изследване, като дава на 37 участници с наднормено тегло добавка от стабилно нишесте под формата на прахуляк, разперен във вода, два пъти на ден в продължение на осем седмици. Освен това участниците имат три здравословни хранения дневно. След първите осем седмици, откривателите заменят устойчивото нишесте с нормално за още осем седмици.

По време на първия осемседмичен интервал участниците отслабват с 2,8 кг. През втория интервал не се следи загуба на тегло.

Устойчивото нишесте води както до по-малко повишаване на кръвната захар след хранене, по този начин и до увеличение на положителните бактерии в изпражненията на участниците. След това учените предават тези положителни бактерии на мишки, които се хранят с високо наличие на мазнини и това им оказва помощ и на тях да отслабнат.

Допълнителен опит с мишки разкрива, че избрана бактерия в чревната микрофлора, наречена Bifidobacterium adolescentis, е нужна, с цел да се предотврати абсорбирането на мазнини в червата и да се защищити от затлъстяване.

„ С помощта на аналитични способи успяхме да потвърдим, че съставът и метаболитните индикатори в чревната микрофлора на участниците в проучването се трансформират в удобна посока “, сподели Джани Панайоту, професор в университета „ Фридрих Шилер “ в Йена, Германия, и един от създателите в проучването. „ Нашето изследване ще обезпечи на практика метод за лекуване на затлъстяването и обвързваните с него нарушавания “, добави той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР