Пробив в преговорите по кризата Сърбия-Косово. В Брюксел представителите на

...
Пробив в преговорите по кризата Сърбия-Косово. В Брюксел представителите на
Коментари Харесай

От нашите пратеници на границата с Косово: Разрешават проблема с блокадите

Пробив в договарянията по рецесията Сърбия-Косово. В Брюксел представителите на Прищина и Белград Петър Петкович и Бесник Беслими са постигнали договореност за разрешаване на казуса с блокадите при Ярине и Бърняк.

Това заяви в Туитър специфичният представител на Европейски Съюз за Западните Балкани и разговора сред Косово и Сърбия Мирослав Лайчак. От 2 октомври, събота, блокадите и Специалните полицейски сили в Косово ще бъдат отстранени по едно и също време.

" Всички сме доста обезпокоени по отношение на актуалната рецесия. Но аз съм надълбоко уверена, че напрежението може да се потуши и да се откри стабилно решение. Затова и имаме платформата, която улеснява разговора, чиято цел е да позволи актуалната рецесия. Преговорите в Брюксел вървят и това е добре. Защото единствено с договаряния посред ни, с диалози посред ни решенията могат да бъдат открити. Регионът се нуждае от взаимопомощ и от съгласие. И аз знам, че вие сте част от това ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

" Това не е нещо ново или непознато за никого тук, или най-малко за нас, несъмнено, които сме осведомени какво се случва на място. Спорът е израз на дългогодишната борба сред Прищина и Белград за територията на Северно Косово. По отношение на всеобхватното съглашение, което би трябвало да бъде реализирано, нито една от двете страни не желае да договаря по разнообразни аргументи. Прищина упорства да бъде приета, първо, и по-късно да се пристъпи към реципрочни ограничения. Белград твърди, че въпросът за независимостта на Косово в никакъв случай не е бил предмет на договаряния ", сподели Мидраг Миличевич от фондация " Актив ", Митровица.

" Ситуацията е малко рискова, да се изразя по този начин, само че се повтаря
от време на време през последните 21 години след края на войната от 99 година и сръбската експанзия тук или както желаете да я наречете. Като резултат имате разграничен град. След 2013 година, в Митровица, да вземем за пример, имате две общини - южна и северна. Северната сръбска община не желае да си сътрудничи нито с нас, нито с централната власт в Косово, тъй като към момента е жива концепцията за присъединение към Сърбия или замяна на територии ", изясни зам.-кметът на община Южна Митровица Фарук Муйка.

Снимки: Александър Марков



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР