Призоваваме местната, изпълнителната, законодателната власт и медиите да направим така,

...
Призоваваме местната, изпълнителната, законодателната власт и медиите да направим така,
Коментари Харесай

Варна има крещяща нужда от нова модерна инфекциозна болница

„ Призоваваме локалната, изпълнителната, законодателната власт и медиите да създадем по този начин, че Североизточна България да има нова, съвременна, високотехнологична, университетска, инфекциозна болница “. Това декларират в позиция от УМБАЛ „ Св. Марина “ - Варна.

Оттам напомнят, че с измененията в Закона за лечебните заведения от 2000 година инфекциозните клиники на УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна са структурна единица на комерсиалното сдружение.

„ Съществуването на инфекциозни клиники в състава на комерсиално сдружение е абсурд, а още по-голям парадокс е активността да се финансира на база минал болен от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). По еднакъв метод в състава на едноличното акционерно сдружение попаднаха и психиатричните клиники. Неслучайно няма разкрита частна инфекциозна болница, частна психиатрична болница или частен тубдиспансер “, безапелационни са от лечебното заведение.

В позицията се акцентира, че през миналите 22 години, управленията на УМБАЛ „ Света Марина “ и Медицинския университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ неведнъж са призовавали да бъде построена нова, съвременна, безвредна за пациенти, личен състав, студенти и общество инфекциозна болница.

От университетската болница напомнят, че съществуващата постройка е проектирана през 50-те години на предишния век, въведена в употреба през 1961 година и през днешния ден към този момент не дава отговор на никакви условия за постройка, още по-малко на болница.

„ Сградата не предстои на ремонт и на практика е невероятно по едно и също време заразно заболели пациенти да бъдат диагностицирани и лекувани и строителни бригади да работят.

„ Сграда, в която са приети в болница пациенти с инфекциозни болести, би трябвало да дава отговор на актуалните стандарти, да бъде със саморазливни подове и стени с антибактераилно покритие. Всяка болнична стая да бъде със независим хигиеничен възел, не повече от две кревати, безконтактна санитария, аспирационна система на тоалетните, климатизирана с неотваряеми прозорци с хепафилтри, шлюзова система за отваряне на вратите, нагнетателна система при отваряване на вратите, с цел да не излиза въздух от стаите към коридора. Необходимо е създаване на пречиствателна и кислородна станции и така нататък “, изброяват условията за функционалност и сигурност на една инфекциозна клиника.

От УМБАЛ „ Св. Марина “ сигнализират и за тежките условия, в които работи личният състав на двете структури по инфекциозни заболявания при голямо непрекъснато натоварване.

„ От 2020 година досега през инфекциозни клиники са минали 5 225 пациенти, от които 1790 мъже, 1 984 дами и 1 451 деца. Инфекциозните болести са световно публикувани и засягат всички възрастови групи. Значими са за здравния и обществения статус на хората. Своевременната и съответна инфекциозна диагноза е извънредно значима, подсигурява ранно, персонализирано и уместно лекуване, преди да са настъпили тежки и необратими увреждания “, се споделя в позицията.

От университетската болница благодарят на всички, които поддържат концепцията и показват вяра, че се общи старания ще бъде издигната нова постройка за инфекциозните клиники.

„ Надяваме се да бъде обезпечено финансиране за създаване на нова постройка като УМБАЛ „ Света Марина “ и Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ ще дават нужния терен “, твърдят от болничното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР