Призовавам всички национално отговорни политически сили да поемат нашата протегната

...
Призовавам всички национално отговорни политически сили да поемат нашата протегната
Коментари Харесай

ГЕРБ призова за преразглеждане на Изборния кодекс след местния вот

Призовавам всички национално виновни политически сили да поемат нашата протегната ръка за консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс след провеждането на локалните избори, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Дариткова препотвърди настояването на партията ѝ да няма машинен избор на идните наесен избори за кметове и общински съветници, тъй като са прекомерно комплицирани. От ГЕРБ аргументираха предлагането да не гласуваме машинно на локални избори с желанието си те да протекат по метод, който да не докара до „ безпределно оборване на резултатите и до подозрения за тяхната легитимност “.

Първоначалното предложение, под което се подписаха ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и „ Воля “, предвиждаше машини да има единствено при изборите за Европейски парламент и президент, само че след това ръководещите се отхвърлиха ограничаването да важи и за изборите за народен парламент. Последните промени в закона предвиждаха да гласуваме машинно в 6 000 секции наесен, а от там нататък страната ни да поеме по пътя на цялостното въвеждане на машинния избор.

„ Ще създадем всичко допустимо, дружно с вас, да отворим още веднъж Изборния кодекс след протичането на локалните избори и да търсим тези решения, които да подсигуряват транспарантен избирателен развой и правилно отчитане на резултатите “, съобщи Дариткова по време на дебатите. Според нея тогава могат да бъдат решени и други проблеми, измежду които огромният % на недействителни бюлетини у нас, както и да бъде разисквана опцията от въвеждане на машинно броене на гласовете или различен тип отчитане на изборните резултати.

„ Ще отстраним всички проблеми, които с времето са се основали в Изборния кодекс, тъй като той неведнъж е бил поправян и безусловно кърпен “, увери Дариткова.

Според Българска социалистическа партия обаче Изборният кодекс е „ сензитивна материя “, а честата му смяна води само до „ нестабилност в законодателството “. „ Само преди две седмици ни убеждавахте, че машинно гласоподаване не би трябвало да има, тъй като е доста скъпо, няма го на никое място в Европа, не е дейно, рисково е. Днес казвате, че би трябвало да има за всички избори, само че не и за локалните. Или желаете машинно гласоподаване, или не желаете. Можем да спорим по въпроса, само че заемете най-сетне една позиция “, прикани ръководещите депутатът Крум Зарков. Според него, с или без машинно гласоподаване, изборният развой в България към този момент е задоволително изопачен поради разнообразни лъжливи практики. „ Ще реши ли машината всички тези проблеми? Не! Крачка в вярната посока ли е? Да! Защо тогава се противопоставяте? “, попита той ръководещите.

От опозицията обявиха, че ще вземат участие и в бъдещи полемики по тематиката, само че с цел да има резистентност един нормативен акт, съгласно тях той не би трябвало да бъде непрекъснато променян. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР