Призовавам в празничните дни хората да спазват максимална дистанция и

...
Призовавам в празничните дни хората да спазват максимална дистанция и
Коментари Харесай

Здравко Димитров: Политическият хаос в страната забавя важн...

Призовавам в празничните дни хората да съблюдават оптималната отдалеченост и да носят маски навън

Околовръстното шосе, водоснабдяването от каскада " Въча " и градската железница са значими планове, залегнали в ПИРО

Искам да помоля жителите за още малко самообладание при ремонта на улиците, вършим го за положително на Пловдив

- Г-н Димитров, подготвен ли е Пловдив да посрещне Деня на Съединението и празника на града, които за повторно ще отбележим в изключителните условия на пандемията?

- Подготвили сме богата стратегия. Пловдивчани и гостите на града могат да се включат в редица събития на 5 и 6 септември, несъмнено, при строго съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Денят на Съединението по традиция ще стартира с маратон от град Съединение до едноименния площад в града под тепетата. От 10 часа ще бъде отслужен церемониален молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралния храм „ Света Богородица “, след което посмъртно ще удостоим със званието „ Почетен жител на град Пловдив “ Гаврил Баев Кръстевич с разкриване на монумент в дворното пространство на светата обител. Програмата ще продължи с удостояване паметта на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на майор Райчо Николов до Римския стадион. В 12 часа на стълбите на Каменица ще се състои концерт на Духов оркестър-Пловдив с диригент Николай Гешев. От 19 часа на площад „ Централен “ ще се организира възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „ Родолюбие “, които са същинска атракция за феновете.

Регионалният исторически музей е подготвил нова експозиция „ Пловдив по пътя към модерния свят “, която ще открием тъкмо преди тържествената заря-проверка във връзка 136-годишнината от Съединението на България и празника на град Пловдив. Зарята стартира в 20,30 часа.

Традиционният банкет на кмета, който се дава след края на тържествата, тази година

ще отпадне заради епидемиологичната конюнктура.

Изненадата за пловдивчани и гостите на града тази година е, че на 5 и 6 септември улица „ Иван Вазов “ ще се трансформира в пешеходна и там ще бъде показана тематична музикална стратегия, шествие с великански кукли на Държавен куклен спектакъл Пловдив, както и забавна сбирка от ретроавтомобили. Организацията на всички събития е съобразена с настоящите наредби на здравното министерство, призоваваме хората да съблюдават оптималната отдалеченост и да носят маски навън.

- Извън празничната атмосфера, по кое време ще бъде подписан контракт за заем, очакван за вложения най-вече за пътната инфраструктура и дали Община Пловдив има подготвеност да разгласи публични поръчки за избор на реализатори?

- Радвам се, че получихме поддръжката на общинските съветници за заем в размер на 40 млн. лв.. С него ще бъдат осъществени няколко извънредно значими инфраструктурни планове за Пловдив, които не търпят отсрочване. Това са пробивът под Водната палата, „ Модър-Царевец”, както и реконструкциите на улиците „ Царевец” и „ Хаджи Димитър”.

Пловдив към този момент е утвърден от Фонда за устойчиви градове за тегленото на заема,

проектодоговорите са изпратени в Общината. В момента се прави инспекция от юристите. Веднага след нейното привършване договорите ще бъдат подписани и ще стартира влагането на средствата по предопределение. За най-големия план - пробива „ Модър-Царевец”, се обезпечават 11,5 млн. лв.. Проектът се извършва в период, като строителните действия по него ще приключат през 2023 година

До 2023 година е планувано да приключи и реконструкцията на ул. „ Царевец”, която е на стойност 4,1 млн. лв.. С тези средства ще се финансира цялата улица от пробива „ Модър-Царевец “ до кръстовището с бул. „ Свобода”. Третият план е пробивът под бул. " Цар Борис III Обединител " до Водната палата, за който прогнозната цена е 9,3 млн. лева За него има планова подготвеност.

Четвъртият значим обект е реконструкцията на бул. „ Хаджи Димитър” в регион " Западен ", чиято планирана стойност е 4,6 млн. лв.. За него също има подготвен план. С парите от заема ще бъдат сменени паважната и тротоарните настилки и ще се облагородят пешеходните зони сред двете пътни платна на булеварда, който е в неприятно положение. Тези обекти са доста значими за разтоварване на трафика в града.

Още 10 млн. лева от заема се заделят за закупуване на нова техника и поправки на базите на двете общински предприятия „ Градини и паркове” и „ Чистота”. Те имат голяма нужда от възобновяване на автопарка, с което доста ще се усъвършенства и комуналното обслужване. Голяма част от машините са остарели, а " Градини и паркове " би трябвало да имат повече автовишки, с цел да имат опция по-добре да поддържат зелената система. От години заради липса на задоволително техника пловдивчани, подали молби за окастряне на дървета, се оплакват, че се постанова дълго да чакат те да бъдат изпълнени.

- София, Варна и други общини, измежду които е и „ Родопи”, изпревариха Пловдив с подготовката на проектите за интегрирано развиване /ПИРО/, които дават късмет да завоюват европейски средства. Кога Община Пловдив ще показа проекта пред жителите?

- Формално програмният интервал стартира тази година, само че действителното му пускане и утвърждението на оперативните стратегии от Брюксел занапред предстоят. Много значимо за построяването на тактиката за ПИРО е и Планът за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз. Ние деликатно наблюдаваме всички новости в работните версии на тези документи и приспособяваме ПИРО към този развой. Затова и

приемането на ПИРО от Общински съвет Пловдив до края на годината,

съгласно мен, е рационален период предвид на по този начин създалата се обстановка. Тъй като ПИРО обрисува визията за града за идващите 10 години, за мен е значимо вътре да попаднат най-належащите планове за развиването на общината и района: Околовръстното шосе, водоснабдяването от каскада " Въча " и градската железница. Освен това съм упълномощил като съществени цели да залегнат разширението на зелената система и социализацията на река Марица, повсеместен проект за устойчива градска подвижност и екологичен превоз, насърчаване на веломрежата и местата за спорт и отдих.



- Какви планове е подготвил вашият екип за две години от мандата, с които Пловдив би могъл да получи безплатна финансова помощ от Европейски Съюз в идващия програмен интервал?

- Както споделих, все още нямаме дефинитивно написани оперативни стратегии. Чакаме и образуването на постоянно държавно управление, което да контракти План за възобновяване и резистентност. Той ще е основен детайл за финансирането на нови по-големи планове с европейско и държавно финансиране. Ясно е, че в новия програмен интервал ще се търси районен и интегриран метод, тъй че това е моментът, в който да се съсредоточим върху значими планове със прилежащите общини „ Родопи “, „ Марица “, Куклен, Асеновград и с градовете, с които попадаме в един клъстер - Бургас и Стара Загора. Ще търсим благоприятни условия и по направленията „ Електронно ръководство “ и „ Зелена стопанска система “, където сигурно има доста какво да се направи. Един от плановете беше показан тези дни - за реставрацията на Римския конгрес - юг и изток, с който за следващ път потвърждаваме, че Пловдив умее и може да пази богатото си културно-историческо завещание.

- Готови ли са учебните заведения и детските градини за новата образователна година?

- Готови са.

Учебната година ще стартира обикновено,

екипите са готови. Единственото, което не знаем, е каква ще бъде епидемиологичната конюнктура и дали ще има ограничавания за първия образователен ден. Това зависи от заболеваемостта в града и района.

Плановете на Община Пловдив за обезпечаване на повече места в детските градини и ясли са ясни и продължаваме да работим по новите планове. До края на годината ще бъдат пуснати за банкет три нови детски градини - на ул. „ Богомил " в регион " Източен ", на бул. „ Александър Стамболийски “ в " Южен " и ДГ „ Перуника “ на ул. " Марагидик " в регион " Централен ", както и едни детски ясли. Работи се по още 7 плана за строителство и уголемение на детски заведения. В детската градина на ул. „ Богомил “ ще се обитават 4 групи с по 26 деца, в тази на бул. „ Александър Стамболийски “ - 8 групи с потенциал от 200 деца, а в новата постройка на ДГ „ Перуника “ - 6 групи, което е с 2 повече от потенциала на остарялата постройка.

Градът се уголемява и притегля от ден на ден хора. Затова е нужно да бъдат обезпечени планове за нови учебни заведения и детски градини.

В ПИРО Община Пловдив ще заложи строителството на най-малко две нови учебни заведения -

нова постройка на ОУ „ Драган Манчов “ и разширение и главен ремонт на постройката на Математическата гимназия.

Заданието за „ Княз Александър I” е подадено за координиране в НИНКН. Подготвяме още и идея за ново модерно учебно заведение с приспособена стратегия, съобразена с потребностите на локалната промишленост и IT бранша.

- Първия образователен ден посрещаме с нечовечен трафик и тапи на булевардите, където се прокарва тръбопровод. Какви ограничения се вземат за разтоварване на придвижването?

- Винаги се оправдавам на жителите за причиняването на стеснение от ремонтите, само че няма по какъв начин да получим нещо ново и по-хубаво, без да платим цената му. Когато вършим ремонт у дома, също не е прелестно. Опитваме се да планираме строителните действия по този начин, че да не блокират града. Контролираме изпълнителите да правят строителството в период или даже предварително. Такъв беше последният случай с ремонтираното северно платно на бул. „ Никола Вапцаров “, който завърши един месец по-рано от плануваното.

- Продължават жалбите за бавните поправки в регион „ Северен”, където се извършва планът за воден цикъл. Няма ли метод строителите да се задължат да ускорят темповете, или хората отново ще газят тиня през зимата?

- Всички планове, свързани с воден цикъл, са тежки за изпълнителите, за администрациите и най-много - за жителите. Никой не желае да се захваща с проблемите подземен, това е една от аргументите този план да е толкоз занимателен във времето, само че ние го вършим, тъй като

Водният цикъл е инвестиция за 50 години напред

Сроковете за улиците към хотел „ Санкт Петербург “ и „ Захарна фабрика “ са избрани до края на септември, само че имаме уверението на изпълнителите, че ще приключат доникъде на месеца. Последната част към „ Гранд хотел Пловдив “ би трябвало да е предадена до края на януари 2022 година Вижда се краят, желая да помоля жителите за още напълно малко самообладание.

- За трети път ще гласуваме на парламентарните избори. Как оценявате политическата обстановка в страната?

- Недобра. Неконструктивна.

Безотговорното отношение на някои политически партии тласка страната към парламентарна рецесия,

чиито мащаби към този момент мъчно могат да се предвиждат.

- Ремонтът на Околовръстното шосе е спрян, не се приказва за възобновяването му и разширението, мълчи се и за сектора от „ Скобелева майка “. Защо? Не давате ли напън на държавното управление и АПИ?

- Забавянето на тези планове е разследване от политическия безпорядък, който царува в страната. Няма последователност даже за основни планове. Околовръстното шосе е може би най-приоритетният обект за града, а и за прилежащите общини, тъй че ние продължаваме да настояваме за неговото неотложно започване. Веднага щом има постоянно държавно управление, ще сложим въпроса с гледище за съществено разискване и пускане на тези значими планове.

- Г-н Димитров, броят на инфектираните пораства. Според вас би трябвало ли децата да учат присъствено, а заведенията да работят?

- Абсолютно ясно за всички е, че присъственото образование е най-хубавото за учениците от обществена, психическа и просветителна позиция. Смятам, че образователните заведения са последните, които би трябвало да бъдат затворени. От позиция на бизнеса би трябвало да се намерят работещи формули, които да разрешават заведения за хранене и кафета да работят, спазвайки ограниченията. Разбира се, това е национална политика и ние ще следваме наредбите на специалистите.

ВИЗИТКА

Здравко Димитров е роден на 22 май 1963 година. Кореняк пловдивчанин от кв. " Христо Смирненски ", където живее и през днешния ден. Завършил е ПУ „ Паисий Хилендарски “ като бакалавър по спортна педагогика, има магистърска степен по обществена администрация и по логика на психиката в същия университет, както и по финансов мениджмънт от Стопанска академия „ Д. А. Ценов “ в Свищов. Бил е играч по баскетбол в ЦСКА и ССК „ Академик “ в Пловдив, а също по този начин президент на баскетболен клуб „ Академик “, Пловдив.

В ГЕРБ е от учредяването на партията. От 2007 до 2011 година е кмет на регион „ Западен “ след успеха на мажоритарните локални избори. На 14 ноември 2011 година поема ръководството на Пловдивска област с решение на Министерския съвет. Зад гърба си има опит на народен представител в 42-рото и 43-ото Народно заседание. През есента на 2015 година още веднъж е назначен за регионален шеф. На 3 ноември 2019 година печели локалните избори за кмет на Пловдив. През януари 2021 година е определен за ръководител на Регионалния съвет за развиване в Южния централен регион с мандат за четири години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР