Признавам си, че малко съм изненадан от решението на Румен

...
Признавам си, че малко съм изненадан от решението на Румен
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Бедата по време на избори е в неграмотните гласуващи и грамотните негласуващи

Признавам си, че малко съм сюрпризиран от решението на Румен Радев, само че не виждам никаква драма и нарушаване на закона - нито в решението на Висш съдебен съвет, нито в решението на президента. В претекстовете му няма нищо, което чисто юридически да смущава.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия някогашният длъжностен министър председател и дълготраен учител по право в СУ "Св. Климент Охридски " проф. Огнян Герджиков, който разяснява решението на президента да не подпише декрет за назначение на нов основен прокурор. "Не мога да си показва президентът да се поддава на въздействие. Работил съм с него 97 дни. Той не се подава на подстрекателство и въздействие. Той е кардинален и принципен. Президентът не може да върне повторно решението на Висш съдебен съвет, само че в случай че то не събере нужните 17 гласа, процедурата по желание на нов основен прокурор ще стартира още веднъж. Не желая да давам прогнози, само че съгласно мен Висш съдебен съвет ще препотвърди кандидатурата на Иван Гешев. Не съм мислил по тематиката за избора на тримата огромни в правосъдната власт и възможни промени в процедурите по избора им. Това не е в моята компетентност и не желая да давам прибързани мнения. Към днешна дата законът е подобен и би трябвало да го съблюдаваме ", разкри Герджиков.

"За мен има доста общо в работата на Сотир Цацаров и Иван Гешев. Аз постоянно съм казвал, че господин Цацаров ми харесваше още от студентската банка. На Иван Гешев сигурно няма да му е елементарно. Ако искаш половината български народ да те намрази, стани политик и заеми висок пост в правосъдната система ", даде образец някогашният длъжностен министър председател.

Герджиков разяснява и тематиката за отминалите локални избори. "Ние сме тези, които избираме нашите управленци. Ако не сме дали своят вот, нямаме право да подлагаме на критика. Ще си намериш някой и ще гласуваш за него. Проблемът с пазаруването на гласове е огромен. Кой продава най-вече гласовете си? Тези, които не могат да четат и да пишат. За мен наложително би трябвало да има учебен ценз при гласуването. Не може човек, който не може да написа и да чете, да взема решение кой ще управлява живота ни за идващите 4 години. Ние сме още млада народна власт и има какво да учим. Бедата по време на избори е в необразованите гласуващи и грамотните негласуващи ", приключи Огнян Герджиков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР