Призивите към Италия да спазва международното право и да разреши

...
Призивите към Италия да спазва международното право и да разреши
Коментари Харесай

Засилва се натискът към Италия да приеме кораби с около 1000 спасени в морето бежанци

Призивите към Италия да съблюдава интернационалното право и да позволи на кораби, избавили стотици мигранти в Средиземно море, да дебаркират на нейна територия, се умножиха през днешния ден, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Париж изрази подготвеност да одобри дами и деца от корабите.

" Международното право е доста ясно. Когато един транспортен съд изиска да дебаркира с бедстващи хора на борда му, най-близкото несъмнено пристанище би трябвало да ги одобри, в тази ситуация Италия ", съобщи през днешния ден френският вътрешен министър Жералд Дарманен пред френските медии Ер Ем Се и Бе Еф Ем.

" Казахме на нашите италиански другари, че дружно с нашите немски другари сме подготвени да приемем явно част от дамите и децата, с цел да не носи Италия сама бремето ", добави Дарманен.

Над 1000 мигранти, опитващи се да доближат Европа, се намират в този момент на кораби на филантропични организации, спасяващи мигранти в Средиземно море. 234 мигранти са на " Оушън вайкинг " на организацията " Ес О Ес Медитеране ", която работи в партньорство с Международния комитет на Червения кръст, 572 мигранти са на " Гео Баренц " на " Лекари без граници " и към тях се прибавят мигранти на борда на корабите " Хюманити 1 " на немската неправителствена организация " Ес О Ес Хюманити " и " Райз абоув " на неправителствената организация " Лайфлайн ". Всички тези кораби са покрай Италия.

Още през вчерашния ден Германия изпрати дипломатическа нота на Италия, в която прикани италианското държавно управление да окаже бързо помощ поради незабавната филантропична обстановка. Времето в морето се утежнява и " Ес О Ес Медитеране ", чието седалище е в Марсилия, прикани Франция, Испания и Гърция да й оказват помощ за намиране на пристанище, на което да бъдат свалени мигрантите допустимо най-бързо.

Досега организацията е отправила двадесет претенции за обезпечаване на несъмнено пристанище, само че без резултат. Днес тя привества мобилизацията на Франция, с цел да откри решение, позволяващо на " Оушън вайкинг " и на други кораби за търсене и избавяне на мигранти, блокирани в морето, да смъкват в най-кратки периоди хората на борда им на най-близкото пристанище в Италия.

На " Оушън вайкинг ", който се намира край крайбрежията на остров Сицилия, мигрантите към този момент са спокойни, само че някои демонстрират към този момент признаци на морска болест. Вече две седмици са минали от първата избавителна интервенция, осъществена от екипажа, споделя фотограф на Франс прес, който също е на борда на кораба. Той добавя, че морето е все по-бурно, вали и се чака дъждът да се ускори през нощта.

Италианският вътрешен министър Матео Пиантедози разгласи предходната седмица, че е издал инструкция, която предизвестява полицията и пристанищните управляващи, че неговото министерство обмисля възбраната за достъп до италиански води на " Оушън вайкинг ", " Хюманити 1 " и " Гео Баренц ", плаващи под норвежки байрак. Той прикани страните, под чийто байрак плават корабите, да се погрижат за мигрантите.

Норвежкото държавно управление съобщи, че не носи отговорност за хората на борда на избавителните кораби, плаващи под норвежки байрак, съобщи Ройтерс, като цитира думите на норвежкия дипломат в Рим Йохан Вибе. Според посланика страната, която носи главната отговорност за координацията на работата по обезпечаване на безвредно пристанище за бедстващите в море хора е тази, която е виновна и за зоната, в която се прави издирвателната и избавителната интервенция. Съседните страни на тази зона също имат отговорност по този въпрос.

А немското посолство в Рим още в сряда прикани италианските управляващи да окажат бързо помощ на мигрантите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР