Призив към Беларус да не позволява разполагането на руски тактически

...
Призив към Беларус да не позволява разполагането на руски тактически
Коментари Харесай

ЕС предупреди Беларус: Не вземайте ядрените оръжия на Путин

Призив към Беларус да не разрешава разполагането на съветски тактически нуклеарни оръжия на своя територия насочи висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел.
Предупреждението той насочи в Twitter:
Приемането на съветски нуклеарни оръжия в Беларус би означавало безотговорна ескалация и опасност за европейската сигурност. Беларус към момента може да го спре, това е техен избор. Европейски Съюз е подготвен да отговори с спомагателни наказания.
Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността

Путин разгласи желанието си да разположи нуклеарни глави в прилежащата страна в събота вечер. Той го изясни като ответна реакция след решението на Англия да даде на Украйна бронебойни снаряди с обеднен уран.

Беларус и нейният президент Александър Лукашенко са измежду малцината поддръжници на Путин и войната.

Тактическите нуклеарни оръжия са предопределени за потребление на бойното поле. Те са с дребен обхват на деяние и ниска мощ спрямо доста по-мощните нуклеарни бойни глави, инсталирани на ракети с огромен обхват на деяние.

Още в неделя от НАТО осъдиха желанията на Владимир Путин и ги нарекоха " рискови и безотговорни “.

В неделя Украйна прикани за незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, а секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов съобщи, че Кремъл е взел Беларус за „ нуклеарен пленник “.

Путин съобщи, че Русия възнамерява да резервира контрола върху нуклеарните оръжия, които изпраща на Беларус, като построяването на уреди за предпазване би трябвало да завърши до 1 юли.

Той не сподели какъв брой нуклеарни оръжия ще държи Русия в Беларус, която има дълга граница с Украйна и с членките на НАТО Полша, Литва и Латвия.

Според информация на американските управляващи Русия разполага с към 2000 тактически нуклеарни оръжия, в това число бомби, които могат да бъдат пренасяни от самолети, бойни глави за ракети с дребен обхват и артилерийски снаряди.

Руският президент трансферира отговорността за дейностите си и на Вашингтон.
Ние вършим това, което те вършат от десетилетия - разполагаме ги в някои съюзнически страни, приготвяме платформите за изстрелване и образоваме екипажите им. Ние ще създадем същото.
Владимир Путин, президент на Русия

Путин даде за образец Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция. Според него прехвърлянето на нуклеарно оръжие не нарушава съществуващите съглашения за неразпространение.

Това ще бъде първият случай, в който Москва ще разположи нуклеарни оръжия отвън границите си.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР