“Приятел в трудни дни се познава. Веднага щом се публикува

...
“Приятел в трудни дни се познава. Веднага щом се публикува
Коментари Харесай

Посланик Айлин Секизкьок благодари на българите за съпричастността

“Приятел в сложни дни се познава. Веднага щом се разгласява новината за земетресението, в доста ранните часове на деня ми се обади президентът Румен Радев и съобщи, че българската страна е подготвена да ни помогне с всички вероятни средства. Той ни увери, че България ще е с нас ". Думите са на посланика на Република Турция в България Айлин Секизкьок.

В особено изявление за програмата на турски език на Радио България тя благодари за съпричастността на българите.

" За нас помощта от прилежаща България е доста значима и значима! ”, акцентира дипломат Секизкьок.

„ Това е най-голямото земетресение в историята на Република Турция. То обхвана 10 области и доста прилежащи на нас страни - Сирия, Йордания, Ливан. Трусовете бяха усетени и в Египет. Разрушенията са големи. Чрез Радио България желая да благодаря на България, на българското държавно управление и на целия български народ за поддръжката, която ни оказват. Преди малко излетя и първият аероплан със избавителни екипи. Изпратени бяха медицински и филантропични помощи. Веднага по-късно потеглиха и коли с помощи и екипи от спасители. Господ да ги благослови! За нас помощта от прилежаща България е доста значима и значима! ”. 

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света и сходни бедствия не са необичайност. Поради това страната от години взема изключителни ограничения в градустройствения проект на градовете и има опит в избавителните дейности при сходни естествени бедствия. 

„ Да, Турция се намира на земетръсна зона, само че дано не забравяме, че целия Балкански полуостров е сходна зона - сподели дипломат Айлин Секизкьок. - За страдание, ние усетихме безпощадната мощ на природата със земетресението в град Гьолджук на Измитския залив в Мраморно море през август 1999 година. От тогава насам в всички градове е в деяние стратегия за възобновяване на градоустройтвото и се ползва нов строителен проект. В Турция са в действие доста съществени условия против земетресенията и естествени бедствия. Конструктивно рисковите здания биват разрушавани, а при построяването на нови контролът е праволинеен. Предприехме и специфична осведомителна акция, която и в този миг е дейна измежду популацията - за деяние преди, по време и след земетресение. Отправяме молба към приятелите ни в България и те да подхващат нужните дейности и да бъдат виновни и готови “.   

Трусът от тази нощ с магнитут от 7.8 по Рихтер и последвалите вторични трусове са провокирали огромни опустошения в Югоизточна Турция и граничните региони със Сирия. Съобщава се за стотици починали и над 2000 ранени досега. Припомняме, че огромното земетресение през 1999 година в Северозападна Турция беше с магнитуд от 7,6 и лиши живота по публични данни на над 17 000 души.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР