Привидният ръст в няма да гарантира възможността да осигурим увеличение

...
Привидният ръст в няма да гарантира възможността да осигурим увеличение
Коментари Харесай

Ръстът в бюджета на НЗОК - привиден и не гарантира по-високи заплати на лекарите

Привидният растеж в няма да подсигурява опцията да осигурим нарастване на заплатите на всички лекари . Това съобщи пред БНР ръководителят на УС на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Той посочи, че става въпрос за болничната помощ. " Там са условията за заплати, по отношение на миналогодишния бюджет, само че по отношение на осъществяването, т.е. изхарчените пари за болнична помощ през предходната година, е малко, което мъчно ще ни даде опция да можем да преговаряме за доста покачване на цените ", разясни той.

Маджаров увери, че ще бъдат положени всички старания това да се случи, като се подхващат ограничения за ограничение на броя на приемите в лечебните заведения. По негови думи не било загадка, че има много ненужни хоспитализации у нас.
 Бюджетът на НЗОК не мина на първо четене в здравната комисия
Бюджетът на НЗОК не мина на първо четене в здравната комисия

" За " гласоподаваха четирима, петима бяха " срещу ", а с " въздържал се " гласоподаваха деветима

Той изясни, че най-големи проблеми със заплатите на лекарите има в лечебните заведения, които през годините последователно са потъвали финансово по сложни аргументи - малко личен състав, липса на търсене от пациенти заради обезлюдяване на съответната община или област, стеснен размер действия поради липса на експерти и така нататък Това ги е довело да равнище, в което заплащат към 80-90% от приходите си за фонд заплати.

По тази причина, съгласно Маджаров, страната би трябвало да реши кои лечебни заведения са ѝ нужни, в кои отдалечени райони и да се намеси за опазване на тяхното битие, като обезпечи минималните равнища на заплатите на лекарите и медицинските сестри.

" Но за тези лечебни заведения, които се намират в относително добре подсигурени с болнична помощ райони, не мисля, че би трябвало да се намесва. Те са изживели своето време ", разяснява той.

По негови думи БЛС от години сигнализира за възрастов и териториален дисбаланс при лекари и медицински сестри.
 И бюджетната комисия неодобрява проектобюджета за здраве
И бюджетната комисия неодобрява проектобюджета за здраве

Зелена светлина обаче получи бюджетът на Държавното публично обезпечаване

Маджаров съобщи, че сега съотношението лекари - медицински сестри е по-малко от 1:1, в случай че би трябвало да е най-малко 1:2. На това се дължали случаите, при които пациентите не са удовлетворени от обслужването в лечебните заведения.

Той настоя за държавна политика за смяна в метода, по който се образоват експерти по здравни грижи.

Д-р Маджаров дефинира най-голямата незабавна болница.

" Когато пристигна нов министър, сменя шефа. Трябва да се излекуваме от, само че пък и министърът носи най-голямата отговорност и шефовете не би трябвало да са толкоз чувствителни ", означи той.
 1/3 от медицинските сестри в страната са в пенсионна възраст
1/3 от медицинските сестри в страната са в пенсионна възраст

Над 1000 медицински сестри годишно напущат системата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР