Приветствие на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен

...
Приветствие на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен
Коментари Харесай

Държавният глава: Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение

Приветствие на президента и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по случай Деня на храбростта и празника на Българската войска – 6 май.

Скъпи сънародници,

На днешния ярък християнски празник – Гергьовден, означаваме Деня на храбростта и празника на Българската войска. С единството на меч, дух и слово, България устояваше на бурите и се възраждаше нееднократно през своята многовековна история. И в най-тежки времена, българският боец постоянно е бил последната и самоотвержена бариера в отбрана на отечеството.

Преминала през безброй тествания, извоювала блестящи победи, построила именити пълководци, Българската войска посвети генерации в родолюбие и безрезервност и се утвърди като знак на държавност и героизъм.

Живеем във все по-неспокоен свят, в който сигурността и суверенитетът ще чертаят бъдещето на нацията. След десетилетия на опити, съкращения и недостиг, Българската войска пое по дълго чакания път на рационализация. По този път обаче няма място за угодни покупко-продажби и сметки за политическо оцеляване. Придобиването на модерно въоръжение е извънредно належащо, само че то би трябвало да става при рационални и ясни критерии и процедури и обединен метод към типовете Въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не трябва да се оставят само в ръцете на политиците. Модернизацията е безценен, комплициран и изчерпателен развой, само че в същината му стои на първо място индивидът – неговата професионална подготовка, кариерно развиване и обществен статус. Съвременните отбранителни качества са немислими без бойците, сержантите и офицерите, носещи завета за обединена, мощна и благоденстваща България.

Уважаеми военнослужещи,

Благодаря ви, че без значение от провокациите, продължавате да отстоявате идеята България с професионализъм и безрезервност. Нека Свети Георги Победоносец ви закриля и вдъхва мощ на духа и на вашата десница.

Драги ветерани и воини от запаса и запаса,

Приемете моята признателност за достойната ви работа в редовете на Българската войска. Вашето мъжество и предаността към родината дано бъдат образец и за идващите генерации.

Днешният празник е празненство на единството на народ и войска. Вековната ни история е потвърдила, че когато тази заварка е мощна, мощна е и страната ни.

Този 6 май е друг. Днес няма да има церемониал и жителите няма да видят своята войска на площада и в небето. Но нашите военнослужещи и през днешния ден са на бойния си пост и ще показват своите умения. Нека бъдат уверени, че нашата благодарност към тяхната рискована активност и високоотговорната задача е откровена и непреходна. Нека не забравяме, че 6 май е и празник на храбростта, която всеки българин носи надълбоко в сърцето си като безценен завет от горди и непокорни предшественици. Нека не забравяме, че сме в дълг пред тези, които влизаха храбро в пердах за България и загиваха с едничката разтуха, че отдават живота си за свободата и достойното бъдеще на своя народ. Уважението към героите изисква освен респект към тяхната памет, а следване на завети честен образец в нашето всекидневие.

Успешно потомство и заслужен живот не се реализират с втълпяване на боязън и примирие. Силна и съвременна страна не се гради с незаинтересованост, а със храброст и безстрашие. Затова дано през днешния ден почетем всекидневната смелост на достойния българин – този, който изрича истината, който е несклоняем към несправедливостта и произвола.

Скъпи млади българи,

На днешния празник се обръщам към вас, тъй като вие сте призваните да извършите решителни крачки и да сбъднете идеала за почтена и съвременна България. Вие ще би трябвало да побеждавате там, където през днешния ден не съумяваме. Каквито и трудности да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вашите вени тече кръвта на генерации храбри българи. Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените.

Скъпи сънародници,

Поздравявам ви със светлия християнски празник и ви искам здраве, мир и благоденствие. Нека всяко тестване, през което прекосяваме дружно, ни прави по-човечни, по-силни и по-сплотени. Бъдещето на България зависи от нашата мъдрост, само че и от нашата смелост и задружни старания.

Честит Ден на храбростта!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР