Приветствам ви за смелостта за пръв път да направите крачка

...
Приветствам ви за смелостта за пръв път да направите крачка
Коментари Харесай

Рамадан Аталай към „Промяната“: Защо приемате закон за депутат с фотоволтаици?

Приветствам ви за смелостта за пръв път да извършите крачка за изменение и допълнение Закона за енергетиката в полза на обществото.

С тези думи зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай стартира изявлението си в пленарна зала по препоръчаните от ръководещото болшинство ремонти в нормативния акт. С тях се облекчава построяването на обекти за произвеждане на ток от възобновими енергийни източници. Предвижда се, в случай че източникът на сила е предопределен за лично ползване, режимът за това да е осведомителен. Законът обаче не урежда въпроса къде отива създаденият над нужното ток.

Затова Аталай съобщи, че няма да продължи да хвали властта, още повече, че доста лицензионни режими, към момента не са отстранени, макар поетите обещания за това.

Колеги, това, което оферирате е доста положително, само че го вършиме лобистки. Започвате крачка, само че кракът ви остава във въздуха, съобщи Аталай.

Предложихме предприятията, които имат конфигурирана мощ, да могат да употребяват силата от възобновими енергийни източници. Предложих, консултирайки се с всички заинтригувани страни, създадената сила да може да отиде в мрежата и да понижим цената на електрическата енергия, която толкоз ни е нужна, и сега е толкоз скъпа, сподели Рамадан Аталай. И попита: „Не мога да схвана, единствено поради господин Табутов (Владимир Табутов от „Продължаваме промяната“ вносител на проекта) ли го вършиме?

Защото той има компания за строителство на фотоволтаици и му даваме единствено на него той да строи фотоволтаици?! А накъде ще отиде силата, по какъв начин ще се употребява и какво ще се направи, попита депутатът от Движение за права и свободи. И цитира ръководителя на комисията по енергетика в Народно събрание Радослав Рибарски, който съобщи, че след седмица „Продължаваме промяната“ ще внесе нов законопроект, с цел да уреди тези въпроси.

Това значи, че този законопроект, който одобряваме сега, е неработещ, няма нито един който, да отиде и да си построи централа от 5 мегавата, когато знае, че той ще употребява при най-много натоварване на мощностите 4 мегавата и 200, съобщи Аталай.

Останалото какво вършим? Пращате ги при капиталистите да създават акумулатори? Значи, работим и за тези, които ще вършат акумулатори. Къде са тези акумулатори, сътрудници, продължи с въпросите енергийният специалист на Движение за права и свободи.

Моето предложение, позволява казуса. Излишъкът от силата – в съгласие с електроразпределителните предприятия с обособен електромер-двустранно обвързван, отива в електроразпределителното дружество. Намаляваме цената на крайните консуматори, на крайните клиенти, сподели Аталай.

Има ли някой, който да ме опровергае? Няма. Защото това е логиката в енергетиката, безапелационен бе националният представител.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР