Привършва прегледът на учебните програми. През следващите няколко месеца до

...
Привършва прегледът на учебните програми. През следващите няколко месеца до
Коментари Харесай

Акад. Денков: Привършва прегледът на учебните програми


Привършва прегледът на образователните стратегии. През идващите няколко месеца до септември би трябвало да бъдат направени оферти за това какво да се промени в тях. Известно време ще отнеме измененията да бъдат отразени в учебниците. Това съобщи пред Нова тв министърът на образованието акад. Николай Денков.

„ Опитваме се да дефинираме къде са същинските проблеми. Казваме, че казусът е математиката. Но в случай че погледнете анкетите - в първи клас никой не се оплаква. Във втори клас внезапно се появява проблемът”, уточни министърът.

Според акад. Денков има две неща към квалификацията на учителите, които би трябвало да се трансформират оптимално бързо. „ Едното е да вложим повече на практика занимания в образованието на студентите. Чуваме като мнения, че те се приготвят прекомерно теоретично и когато влязат в клас са сюрпризирани от това, което виждат. Стажовете и практическите занимания би трябвало да стартират по-рано”, счита той. И добави: „ Второто е квалификацията да бъде ориентирана към това, което липсва на съответния преподавател. Между учебните заведения има голяма разлика. Всеки преподавател среща характерни проблеми”.

Министърът разяснява визитата си на общото заседание на Софийския университет. „ Да, имаше признато решение. Те споделят: „ Ние желаеме промени, само че желаеме да участваме в тях”. Това е напълно понятен апел от страна на СУ. Диалогът с тях ще се интензифицира. Ние ще продължим да работим дружно. Важно е промяната да се води от тези, които са на първо време в този строй”, посочи акад. Денков.

Допълнителни образователни седмици той изясни, че трябват за ваканции, с цел да могат учениците и учителите да почиват от време на време. „ Не по-малко значимо е да вкараме новите способи за обучение, които се развиват извънредно бързо”, добави министърът на образованието.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР