Притокът от туристи захранва надеждите за стабилни доходи от отдаване

...
Притокът от туристи захранва надеждите за стабилни доходи от отдаване
Коментари Харесай

Руснаци се заинтересуваха от имотния пазар в Атина

Притокът от туристи зарежда очакванията за постоянни приходи от отдаване на жилищата чартърен.

Още по тематиката
Пазарът на жилища в Пловдив - нещо ново, нещо остаряло, нещо назаем
от Дневник,30 ное 2017
Какво лишава Аirbnb от пазара на наеми
от Дневник,27 ное 2017
Пазарът на жилища в Бургас - развиване в застой
от Дневник,20 ное 2017 Цените сега са на равнището от 90-те години на ХХ век.
В гръцката столица набират скорост планове за преправяне и възобновяване на парцели - в това число в остарелия център, - поради които съветски вложители насочиха вниманието си към Атина.

След като наситиха първокласния заможен пазар в Лондон (а и там към този момент не са толкоз желани), съветски компании видяха, че в Атина цените са доста по-ниски, в сравнение с в столици в Южна и Централна Европа, споделя московският в. " Ведомости ".

Средно под 1400 евро на кв.м

Изданието цитира данни на Numbeo, съгласно които, до момента в който по другите места цените са се върнали към най-високите стойности отпреди рецесията от 2008 година, то междинната цена за жилище в Атина е към 1380 евро на квадратен метър. Това е съвсем три пъти по-ниско от известния в последно време Лисабон (3180 евро за кв. м) или Прага (3820 евро за кв. м), четири пъти по-евтино от Берлин (4540 евро за кв. м), пет пъти по-достъпно от Амстердам (5730 евро за кв. м), да не приказваме за намиращия се в напълно друга категория Лондон (16 000 евро за кв. м).

По данни на вестник от 2013 година насам право на непрекъснато престояване против вложения са предоставени на 2014 души, като над една пета от тях са го получили през последните 12 месеца. Още близо 3000 разрешителни са получили членове на техните фамилии. Правителствената организация Enterprise Greece показва, че най-вече (850) са китайците, следвани от руснаците с 388 позволения и турците - със 161.

Право на престояване против 250 000 евро

" Ведомости " споделя за съветски вложители, които купуват по няколко здания или къщи, преработват ги в жилища и разчитат, че най-малко част от тях ще купят руснаци, търсещи добра инвестиция и привлечени от ниския предел на вложените пари, против които получават право на непрекъснато престояване в Гърция, а значи - и в Европейски Съюз. Прагът е 250 000 евро и комбинацията с ниските цени на парцелите " го прави най-привлекателното предложение в Европа ", споделя Йоанис Аскитоглоу, общоприет шеф на Assent Synergies Consalting.

" Днес Гърция е неповторима опция да се получи значителен приръст на цената на жилищата, чакаме през идващите две години цената в Атина да се усили с 20-30%, споделя Георгий Качмазов. Той е създател на компанията Tranio за ръководство на активи, която чака от плановете си в столицата рентабилност от 25% на година. Качмазов добавя, че растежът на туризма е обещаващ и по тази причина приходите от наеми на закупени жилища в такива планове ще бъде в границите на 7% преди облагането с налози. От съветския клон на KnightFrank правят оценка доходността малко по-ниско - 5-6%, и то в атрактивни региони покрай метростанции.

Панос Розакис от Prime Synergy – Greek residency, показва, че по отношение на началото на 2008 година цените са намалели с 50%. " Сега те са някъде на равнището от 90-те години на ХХ век, само че от лятото на 2016 година потеглиха нагоре ", добавя ръководещият компанията за приготовление на парцели за капиталови продажби.

Истории за висока рентабилност

" В Атина през днешния ден може да се купят жилища и за 20-30 хиляди евро, да се ремонтират за още 5-9 хиляди евро и като се дадат чартърен в Airbnb, от тях може да се докарат към 1000 евро на месец. Така ви е обезпечен приход от 12 000 евро годишно ", твърди и Такис Папаспору от Modus-amplio.

Тези сметки може да се окажат " на хартия ", защото множеството планове за възобновяване и преправяне на жилища към момента са в работна фаза. Интересът е огромен към остарели и пустеещи здания изключително в централните елементи, само че в тях би трябвало да се вложат средства, преди да станат " дойни крави ".

Този сегмент се развива и тъй като няма кой знае какво друго на пазара - новото строителство съвсем спря през интервала 2010-2016 година Анализатори от Европейски Съюз, представени от " Ведомости ", споделят, че гръцкият пазар ще се върне към пиковите си равнища не по-рано от 4-7 години. Ако това се случи и повишаването е 60-80% по отношение на сегашните равнища, то и доходността от отдаване чартърен може да доближи 20-30%. Йоанис Аскитоглоу даже споделя, че " няма да се изненадам, в случай че след 5 години удвоите вложенията си единствено посредством растежа на цените ".

Подобни прогнози се посрещат с доза песимизъм от част от читателите на " Ведомости ". Един от тях е коментирал под публикацията: " Всичко това е за хора, на които не им стигат страстите от това да инвестираш в България. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР