Притиснати от тройния удар от нарастващи дългове, изменение на климата

...
Притиснати от тройния удар от нарастващи дългове, изменение на климата
Коментари Харесай

Зелен суап - може ли богатите да простят дълговете на бедните срещу инвестиции в природата? 

Притиснати от тройния удар от възходящи задължения, изменение на климата и увреждане на естествените благосъстояния, доста разрастващи се страни и техните кредитори търсят отговор на въпроса по какъв начин е допустимо тези проблеми да намерят общо решение, написа Ройтерс в собствен разбор, представен от Българска телеграфна агенция. 

Едно от решенията на създалата се обстановка са набиращите известност финансови принадлежности, посредством които нациите могат да се оправят и с трите казуса по едно и също време - подмяна на дълг против вложения в околната среда.

През декември отчет на Световната банка уточни, че най-бедните страни годишно би трябвало да погасяват отговорности към кредитори в размер на 62 милиарда $ годишно или с 35 на 100 повече по отношение на година по-рано, като тогава институцията предизвести за възходящ риск от несъстоятелност.

На фона на възходящата задлъжнялост сега най-бедните страни би трябвало да извършат незабавни вложения в опазването на климата и биоразнообразието, с цел да изпълнят своите интернационалните и национални задължения.

В опит да се оправят с тези проблеми навсякъде, Португалия и Кабо Верде подписаха предишния месец съглашение за замяна на " дълг против вложения в природата ", единствено дни откакто Замбия съобщи, че също преглежда сходно предложение от екологичната организация WWF (Световен фонд за природата).

Кабо Верде, островна страна край Западна Африка, застрашена от повишаване на морското ниво и брегова ерозия и някогашна португалска колония, дължи към 140 милиона евро (152 милиона долара) на Португалия и повече от 400 милиона евро на банки и други субекти.

Замяната на дълг против вложения в природата, контрактувана с Лисабон, ще докара до това, че планувани 12 милиона евро заплащания по дълга ще бъдат вложени във фонд за околната среда и климата, с цел да се помогне на Кабо Верде да премине към по-чисти енергийни доставки и да се оправи с изменението на климата.

Междувременно предлагането по " зеления " финансов инструмент за Замбия, която има големи национални паркове, където живеят или мигрират някои от най-впечатляващите диви животни в Африка, цели да насочи  между 750 млн. и 1 милиарда $ в планове за запазване на околната среда.

През 2021 година суап на стойност 553 милиона $ за Белиз понижи равнището на дълга му с повече от 10 на 100 от Брутният вътрешен продукт и обезпечи средства за отбрана на втория по величина коралов риф в света, до момента в който договорката от 2015 година със Сейшелските острови накара държавното управление да се ангажира да отбрани 30 на 100 от крайбрежните води на страната в подмяна на 22 милиона $ преструктуриране на дълга.

Тези типове подмяна на дълг евентуално ще се усилят през идващите години, предвиждат анализаторите, като съгласно известията Еквадор и Шри Ланка също изследват сходни покупко-продажби.
Дълг против вложения в природата – по какъв начин работи схемата
Със единодушието на кредиторите замяната и/или смяната на изискванията по погашение задължения може да помогне на страните с ниски приходи в света да избегнат банкрут и да им се разреши да преразпределят част от погашенията да се влагат в ограничения за справяне с изменението на климата, запазване на природата, опазване на здравето или обучение.

За кредиторите замяната на задължения може да понижи риска посредством спомагателни гаранции и да бъде причина за това че най-малко част от заема в последна сметка ще бъде изплатена.

Първите суапове на дълг против природа бяха контрактувани в средата на 80-те години на предишния век, най-много в Латинска Америка, като съществени кредитори бяха богатите народи.

Друга дългова рецесия в края на 90-те и началото на 2000-те способства за появяването на придвижването Jubilee 2000 и концертите Live 8, подкрепени от религиозни и международни водачи и музиканти като фронтмена на U2 Боно, настояващи за облекчение на задълженията за бедните страни в Африка и отвън нея.

През последните три десетилетия процедурите по смяна на дълговите условия по този начин, че те да се насочат към природата или обществената сфера бяха необичайност и нормално и се сключваха за отговорности в размер на до 10-20 млн. $. 

През последните няколко години имаше опити тези съглашения да бъдат увеличени, макар че могат да бъдат административно комплицирани и скъпи за образуване.

Около 70-80 на 100 от задълженията на страните в този момент се дължат на частни кредитори, съгласно WWF това са най-много банки и сдружения за ръководство на активи.

В Африка огромна част от възходящите задължения се дължат от богати на потребни изкопаеми страни на китайското държавно управление, банки и други институции, от време на време посредством самодейност " Един пояс, веднъж ", която влага в развиване на инфраструктурата.

Пандемията от COVID-19 утежни високите равнища на дълг измежду доста страни, до момента в който търсеха заеми за намаляване на обществените и стопански последствия от здравната рецесия.

По-честите и тежки климатични бедствия също тласкат страните към по-мащабно ангажиране с дълг, както се вижда от опустошителните наводнения в Пакистан предходната година и тропическите стихии, които удариха тежко стопанските системи на островните народи.

Кой упорства за замяната на дълг против вложения в околната среда?

Развиващите се страни, които се борят да се изплащат на кредиторите своите отговорности и в същото време се изправят пред редица екологични провокации са измежду основателите на този относително нов финансов инструмент.

Наскоро Египет показа замяна на дълг с Германия като модел за други, които желаят да съберат пари за планове за чиста сила.

От своя страна интернационалните банки за развиване също виждат капацитет в " зелени " суапове  на дълг.
Къде са проблемите?
Много от поддръжниците на схемата, като WWF, не ги преглеждат като дълготрайно решение за високата задлъжнялост измежду най-бедните страни, защото те постоянно се оправят единствено с дребна част от общия дълг и не се оправят с актуалните практики за кредитиране.

Въпреки това зелени групи, като " Нейчър Консърванси " (The Nature Conservancy) и Международният институт за околна среда и развиване (IIED), оказват помощ за тяхното образуване, наблюдаване и от време на време финансиране.
Финансови и политически преимущества
IIED пресмята, че към 100 милиарда $ могат да бъдат събрани посредством облекчение на дълга в разрастващите се страни, в случай че 10 на 100 от общия държавен дълг бъде преразпределен към дейности в региона на климата и опазването на природата.

Климатът и околната среда не са били висок политически приоритет в доста разрастващи се народи в предишното, макар че в този момент това се трансформира, сподели Пол Стийл, основен икономист в IIED в Лондон.

В същото време " зелените " суапове за климата и природата могат да насърчат потребни полемики сред министерствата на финансите, околната среда, земеделието и други министерства по отношение на политиките, които могат да одобряват, с цел да обезпечат облекчение на дълга, сподели той.

" Това разрешава този разговор в вътре държавните управления, което от своя страна разрешава, в границите на разрастващите се страни, околната среда да получи място в политическия спор ", споделя Стийл.
Как могат да се насърчат покупко-продажбите по " зелената " замяна на дълг “?
Глобална рамка или стандарт, който дефинира разпоредбите за зелени суапове на задължения, ще разреши на повече кредитори да се причислят към сходни начинания и ще спомогне за увеличение на размера на покупко-продажбите, сподели Бренес от WWF.

Публична акция, сходна на големия напън за понижаване на дълга и бедността през 90-те и 2000-те години, също може да помогне, добави той.

" С това, което се случва с климата, нямаме доста време - може би прозорец от 10 до 15 години ", споделя Бренес.

Стийл от IIED сподели, че са нужни индикатори за успеваемост, с цел да се наблюдава дали държавните управления извършват екологичните си задължения в подмяна на опрощаване на задълженията.

Критиците на суаповете обаче настояват, че на бедните народи би трябвало да се даде цялостно облекчение на дълга и да им се разреши да влагат освободените средства, където решат.
 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР