Притесненията в България от бежански наплив след влошената ситуация в

...
Притесненията в България от бежански наплив след влошената ситуация в
Коментари Харесай

Ще спре ли Турция прииждащите у нас бежанци?

Притесненията в България от бежански напор след влошената обстановка в Афганистан порастват. В понеделник тематиката ще бъде разисквана на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), а през днешния ден президентът Румен Радев обиколи югоизточните гранични региони. Той уточни " непрекъснатия разговор с Турция " като един от факторите за предварителна защита. Сигналите от съседката ни обаче все още не са изключително окуражителни.

" Миграционният напън нараства. Това е обяснимо, тъй като талибаните си възстановяват контрола в Афганистан. Рискът за нас неизбежно се усилва ", съобщи Радев. Той поздравления Гранична полиция за основаната организация, само че и трансферира отговорности към предходната власт  - оградата била тук-там компрометирана, обрасла с растителност, видеонаблюдението не работело, регионалните шефове не разполагали с пари за поддръжка. Според него оборудването би трябвало да се приведе в кадърен за прилагане тип. А и прокуратурата да си свърши работата, установявайки кой е отговорен за положението му.

Президентът се надява КСНС да реализира консенсус за ограниченията. " Трябва да работим с Европейски Съюз за по-сериозен ангажимент на Фронтекс, а и за създаване на действен проект за деяние на Европейски Съюз ", съобщи той. 
 По тематиката приказва и министър председателят Стефан Янев. " Ситуацията в Афганистан, от позиция на сигурността, се изостря. Може да провокира доста сериозна бежанска вълна, която да се почувства на европейските граници. Навреме би трябвало да се приказва по тази тематика и да се вземат нужните ограничения, с цел да е квалифицираната страната ", сподели той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР