Притеснението от заболяване с коронавирус, преумората от дистанционното обучение и

...
Притеснението от заболяване с коронавирус, преумората от дистанционното обучение и
Коментари Харесай

Психолог с коментар за последиците от дистанционното обучение

Притеснението от заболяване с ковид, преумората от отдалеченото образование и страхът на родителите от взаимозависимост на деца та им от цифровите устройства, са част от най-големите проблеми, които обрисуват психолози от Варна от началото на пандемията до през днешния ден.

Изводите са резултат от едногодишните съвещания, които експерти са провели с деца , родители и педагози на телефоните за психолог ична поддръжка към община Варна, които бяха разкрити на 23 март 2020 година, за превъзмогване на прочувствените последствия от изискванията на насилствена обществена отдалеченост.

Това сподели за Радио Варна Цвета Стоянова, детски психолог и кариерен съветник, координатор на плана за телефонна линия за психолог ична поддръжка към община Варна.

При по-малките деца проблемите са свързани с обучителните усложнения. При по-големите, от 6-7 клас и нагоре, са свързани с прекосяването в различен режим на образование, преумората от удължение на престоя в цифровото пространство и неналичието на контакти онлайн с връстниците им. 

На телефоните дават отговор психолози, психиатри и психотерапевти с дълголетен опит в системата на образованието и младежите. До в този момент най-вече позвънявания е имало по време на по този начин наречените две талази на обществена отдалеченост – първата още през март предходната година, когато бяхме затворени у дома - тогава единствено през първата седмица е имало към 50 позвънявания. През втората вълна – ноември, декември и януари - позвъняванията са 226.

" Социалната отдалеченост не е желателна, защото породи един механизъм, който ние познаваме като " обществена депривация “, когато човек е изолиран. Общуването онлайн е незаменимо. Енергията там е изцяло друга. Хубаво е човек да вижда другия, да усеща дъха му, неговата сила и невербална връзка “, коментира Цвета Стоянова.

Телефонната линия за психолог ична поддръжка на деца , възпитаници, родители и педагогичен експерти работи към дирекция " Образование и юношески действия " в община Варна. Екип от Общинския център за психолог ична поддръжка поема позвъняванията. Линията за връзка с подкрепящите експерти е опция за превъзмогване на прочувствени последствия от изискванията на насилствена обществена отдалеченост. Всеки работен ден родители, деца и педагози могат да беседват с психолозите при съблюдаване на правилата за доброволност и поверителност. Въпроси могат да бъдат изпращани и по е-поща.

Телефонна консултация:

Цвета Стоянова – детски психолог , кариерен съветник:

всеки работен ден от 13 ч. – 15 ч.; 0882 567 038

Онлайн консултация /електронна поща:

Боряна Чалъкова -  клиничен психолог , психотерапевт:

всеки работен ден от 10 ч. -  12 ч.;

e-mail: [email protected];  0887 498 047

Марина Габровска -  психотерапевт, посредник:

всеки понеделник и четвъртък от 9 ч. - 13 ч.

e-mail: [email protected]; 0885 911 728
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР