Притеснени са и никнат като гъби в медиите отричайки напористо

...
Притеснени са и никнат като гъби в медиите отричайки напористо
Коментари Харесай

Идва краят на ”чадърите”! Защо ни заливат само глупави обяснения по ”Магнитски”?

Притеснени са и никнат като гъби в медиите отричайки напористо всичко, което се е загатнало за съучастието им в корупционни схеми и грабежи. Румен Овчаров, да вземем за пример, стартира да досажда с повтарянето на едни и същи изречения. Ясно е, че няма да си раздра ризата и да признае за далавери, комисионни и прочие. Но да не не помни също, че години наред е бил пред очите на обществото и хората не са идиоти.

 

Това, че родните институции не са стигнали до извора на тези подозрения може да значи, че става дума за клюки, само че може да значи и напълно друго нещо.

Всичките от листата са наясно за какво са там. Тяхно право е да се защитят. Но жителите имат право да се съмняват.  

 

Преценете сами: американски служби, сред които и профилираното разузнаване на Министерството на финансите FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) също и Office of Terrorism and Financial Intelligence, TFI, профилираните ръководства към Централно разузнавателно управление на САЩ, Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) и други проверяват сигнали, документи, покупко-продажби, свидетелски показания и съмнителни условия на българи, вместо да хвърлят всички сили в посока Русия, Иран и Северна Корея. Замисляли ли сте се, за какво няма описи за китайски политици и предприемачи? Май жестоките присъди, които Пекин ползва по отношение на хванатите да крадат, правят добра работа…

Жалко е, че някои от обясненията на лицата от листата и нападките им към Съединени американски щати звучат като соцпропагандата от 50-те години, когато в кинопрегледите са показвани американски бойци пияни от Кока-кола…

 

Съединени американски щати не са нито прокуратура, нито съд. Те насочват вниманието на българската страна като сътрудник, който не им е апатичен. Защото корупцията задушава страната ни от десетилетия, а това най-добре знаем ние, тъй като го изпитваме на гърба си. Знаем също, че битката с тази корупция е поза и нищо повече.

Нелепите реакции обаче не стихват.

 

Вежди Рашидов: „ С какво ни оказват помощ? Това са интриги! Европа се тресе от корупционен скандал, за какво са се вторачили в България? Защо е фиксацията върху България? В Европа няма ли корупция? Да извиняват братята американци, само че за какво вършат това преди избори? Защо не показаха грантаджиите на " Америка за България "? Не мога да приема преди избори по този начин да се посичат хора без доказателства ".

Марк Твен е споделил: Човек в случай че е малоумен като дребен, е подобен до края.

 

Защо някой не му каже на Вежди, че да, и в Евросъюза има корупция, само че има следствия, арести и съд. И в случай че тук прокуратурата действаше като онази на Кьовеши, той надали би имал шанса да дрънка с председателската камбанка на Парламента… А доста негови сътрудници от ГЕРБ щяха да са на дял в съответните места за излежаване на наказванията, известни още като пандиз.

 

Освен това обичаният водач и преподавател на гербаджии – Бойко Борисов в емблематичен телефонен диалог с Томислав Дончев показва съвсем научно: " ….Акъл се набива, Томиславе, на интелигентен човек. На елементарен човек к*р се набива! Той не може да поеме ум, мое да поеме един к*р. “

Това би трябвало да подсети Рашидов да има мислене преди процеса говорене, а освен второто.

 

Борислав Сарафов, един от шедьоврите на школата в Симеоново, през днешния ден началник на Следствието и зам.-главен прокурор, също тича пред вятъра. Той пък възприема глобите по „ Магнитски “ като „ открита поддръжка за дейностите на прокуратурата “. Невероятно! Другарю, става дума за наказания, а не за награди. Но тъй като толкоз доста желаете да сте удостоени с нещо, приемете „ Магнитски “ като „ Златна малинка “ за неприятен сюжет, постановка и актьорска игра на прокуратурата. (Изборът на признака е обвързван с жаргонното значение на британската дума raspberry: „ освирквам “.)

 

Един от сегашните стълбове в ГЕРБ - Даниел Митов, се включи в клоунадата със собствен автентичен принос:  „ Санкциите (поне знае, че са наказания, а не локум на клечка…), наложени на Горанов, не могат да опетнят всички от ГЕРБ “. Браво! Разбира се, че не могат да опетнят всички, само че Бойко Борисов сигурно го петнят и още по какъв начин. Направо е овъргалян в катран и пера, колкото и да се прави на невъзмутим. Горанов му беше зам.-министър и три пъти министър на финансите близо 12 години! Ако Борисов не е усетил, че прави нещо, значи е най-големият глупак. Ако пък е знаел, значи е съучаствал или по-лошо – нареждал му е.

 

Друг изтъкнат представител на борисовата партия – Росен Желязков, също умничи: От ГЕРБ не одобряваме включването Владислав Горанов в листата „ Магнитски “ като „ имиджова вреда “. ОК, да го одобряват като брошка на ревера тогава. Много добре ще им стои.

 

Самият Борисов побърза да се разграничи от Владислав Горанов. Заяви обаче, че има вяра в неговата невиновност. Изрази и страдание към децата му. Това израз на състрадание ли беше или Борисов има информация, която ние не знаем? Изглежда на Горанов дертовете са повече, в сравнение с се допуска на първо четене…

 

По-важно е, какво следва оттук насетне. С огромна възможност да познаем – следното:

 

- Продължение на листата.

 

- Смут, земетръси и вулканична активност в някои систематични партии, които изглеждаха до този миг неуязвими.

 

- Прегрупиране на политическите сили.

 

- Задействане – подсказано или наложително, - на някои от институциите за осъществяване на инспекции и следствия на лицата от новия лист.

 

- Осветяване на някои прикривани до този миг епизоди от активността на въпросните лица през годините. По линия на договаряне на съветско нуклеарно гориво, да вземем за пример. Записи от предоставяне и приемане на подкупи. И други от този жанр.

 

- Активиране на проруската агитация в контраст на американските наказания.

 

- Оказване въздействие върху резултатите на предварителните избори.

 

Американците може да бъдат наричани всячески и не е да няма защо да бъдат подложени на критика, само че в региона на битката с корупцията са много напред от доста други. Достатъчно е да се спомене законът РИКО за битка с мафията и финансовите закононарушения, иницииран от Робърт Кенеди и Джон Едгар Хувър.

 

Към глобите се причисли и Англия. Знак, че корупцията в България се трансформира в проблем и за други страни.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Задавали ли сте си въпроса: Защо американците не са споделили на основния прокурор Иван Гешев до момента в който беше в Съединени американски щати да „ закусва “, че следва оповестяването на нов лист по „ Магнитски “? Това за огромно доверие към него ли приказва?
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР