Притеснена от възхода на непредсказуеми силни лидери по света, Ангела

...
Притеснена от възхода на непредсказуеми силни лидери по света, Ангела
Коментари Харесай

Готова ли е Меркел да поеме водеща роля в световната политика

Притеснена от възхода на непредсказуеми " мощни " водачи по света, Ангела Меркел има възприятието, че би трябвало да направи повече, с цел да отбрани западния ред, от който Германия е подвластна. За канцлера това беше промяна. Миналата година тя отхвърли като " неуместна " концепцията, че би трябвало да оглави западен съюз, разтърсен от изборната победа на Доналд Тръмп. Отслабена от мигрантската рецесия, Меркел даже се чудеше дали да се кандидатира още веднъж на изборите. " Запита се: Мога ли да го направя? Готова ли съм? " сподели неин непосредствен консултант.

Сега обаче, когато мигрантският въпрос е под надзор в Германия, 63-годишната Меркел е подготвена. Видимо по-доволна, тя води акцията си за изборите другия месец с подсилено разбиране: решимостта да построи интернационален ред, заплашен от водачи като Тръмп, Владимир Путин и Ким Чен-ун от Северна Корея.

По време на акцията тя постоянно приказва за " неразбираемата обстановка в света ". Посланието е ясно. " Нещата се трансформираха, " сподели съветникът. " Това значи, че Германия би трябвало да поеме повече отговорност. " Германската външна политика дълго време е ограничавана от наследството на последната международна война. Меркел обаче прокарва ползите на Берлин оттатък обичайна европейска сфера.

Относно Северна Корея Меркел споделя, че Германия е подготвена да предложи дипломатическа и политическа помощ, в случай че е належащо, споделя почитан държавен източник. Германия е измежду дребното западноевропейски страни с посолство в Пхенян и желае да направи каквото може, с цел да употребява този канал и това да докара до договаряния. Меркел в същото време употребява учредената на търговия връзка, построена с Китай, с цел да окаже напън върху Пекин и той да помогне да се позволи разногласието. " Трябва да използваме положителните си връзки с китайците, с цел да ги насърчим да създадат градивни оферти какво да се направи, " сподели Юрген Харт, координаторът на немското държавно управление за трансатлантически политики.

 Готова ли е Меркел да поеме водеща роля в международната политика
© Reuters

Пазителката Ангела

През април предходната година Меркел описа по какъв начин схванала, че проблемите на вратата на Европейския съюз значат, че Германия би трябвало да играе по-голяма роля оттатък границите си. Гледайки към карта, показваща зоната за пътешестване без паспорт в Европейски Съюз в един цвят, а съседите - в различен, тя сподели какъв брой са близо Сирия и Украйна. " Това са съседите на Европа, " сподели тя.

По мотив на рецесиите в прилежащи на Европейския съюз страни, Меркел първо ангажира турския президент Реджеп Тайип Ердоган в договорка за ограничение на мигрантския приток от Сирия в подмяна на икономическа помощ. Сега тя желае да се забави притокът от бежанци от Африка с нов проект " Маршал " за вложения и бизнес напредък, който ще обеди хората да останат по домовете си. Относно Украйна Меркел води с Франция общ дипломатически отговор на съветската интервенция, въпреки разултатите от този метод занапред да предстоят.

" Внезапно немските политици схванаха, че би трябвало да би трябвало да имат доста по-голям дял в този международен ред, от който зависят, само че в който не са вложили колкото би трябвало, " сподели Ян Техау от Американската академия в Берлин. Така Меркел стартира да заема дипломатически позиции, основани на убеждения - а това е смяна, съпоставено с основания ѝ на консенсус жанр по време на рецесията в еврозоната и тази с мигрантите. Промяната стартира след избирането на Тръмп, когато тя изясни по какъв начин ще подходи към него: подготвеност за взаимна работа на бадата на полезностите на демокрацията, свободата, уважението към закона и достолепието на хората.

 Готова ли е Меркел да поеме водеща роля в международната политика
© Reuters

Климатът

За Меркел климатичната политика е част от този пакет полезности. Тя гледа на нея като на основен детайл за ръководство на глобализацията и той до момента е главната ѝ точка на противоречие с Тръмп. " Ние, европейците, би трябвало в действителност да вземем ориста си в свои ръце, " сподели тя, а когато Тръмп разгласи, че се изтегля от Парижкото съглашение за климата, тя опита да го изолира. Поиска от шестте други членки на Г-7 (освен Съединените щати) да създадат общо изказване в отбрана на договорката, споделят източници, бизки до нея. В последна сметка Германия, Франция и Италия подписаха. Англия, Канада и Япония, които имат близки връзки със Съединени американски щати, не го направиха.

Фотогалерия: Срещата на Г-20 - сред усмивките на водачите и гнева на митинга >

Меркел не се отхвърли. Преди срещата на Г-20 в Хамбург през юли, която тя председателстваше, Меркел флиртуваше с редица страни, надяващи се да завоюват доста от търговия с Германия. Кулминацията беше моментът на изолираност на Тръмп на срещата, когато 19 членки се съгласиха, че Парижкото съглашение е " необратимо ". Комюникето в същото време включваше текст, който можеше да бъде подписан от всички 20 страни членки - компромис, подписан благодарение на Германия. " В смисъла на световно водачество това не е кой знае какъв брой амбициозно, " споделя един посланик от страните. " От друга страна триумфът може да се пояснява като замесване на Тръмп в процеса: крачка обратно, с цел да бъде притеглен и след това продължаваме с него на борда. "

 Меркел се среща с членове на партията си на протест във Ваха, провинция Тюрингия.
© Kai Pfaffenbach, Reuters

Меркел се среща с членове на партията си на протест във Ваха, провинция Тюрингия.

Стремежът към компромис е преимущество и минус

Въпреки възходящата ѝ дипломатическа убеденост точно инстинктът за компромис на Меркел ѝ пречи да се подреди в историята до Конрад Аденауер, който поведе Германия към прераждането ѝ след Втората международна война, или до Хелмут Кол, който я сплоти.

Полето на Меркел за маневри е лимитирано и от обстоятелството, че доста германци се усещат отблъснати от тематиката външна политика - изследване сподели, че едвам 30% от гласоподавателите мислят, че за Германия е топ приоритет да прави повече, с цел да промотира ползите си в чужбина.

" Големият проблем е, че тази тематика не се продава вкъщи, " сподели Техау от Американската академия. " С това не може да спечелиш гласове. "

 Готова ли е Меркел да поеме водеща роля в международната политика
© Reuters

Меркел не е Кол

Друг проблем на Меркел е обвързван с нацисткото минало на Германия, което я оставя без онази военна мощност, с която би могла да излъчва мощ. Същевременно менторът на Меркел - Хелмут Кол - поемаше опасности, първо с повторното обединяване, а след това и като се опълчи на публичното мнение, с цел да вкара еврото.

Меркел обаче е по-предпазлива. През 2015 година глаголът merkeln, който значи " некадърен съм да вземам решения ", беше избран за младежка дума на годината в Германия. Дейвид Макалистър, който е непосредствен съдружник от Християндемократите, изяснява по какъв начин " тя преглежда другите вероятни подходи, с цел да реши казуса " и " води спор със съветниците си за това какво е най-хубаво: опцията А, Б, В или Г. Тогава избираме най-хубавата опция. "

Този методически метод, изкован по време на образованието ѝ по физика в университета, може да я остави встрани, избутана от по-динамични водачи. Тръмп и Путин направиха точно това на срещата на Г-20, когато излязоха от сесия, отдадена на климатичните промени, с цел да проведат двустранна среща, която беше на всички първи страници на вестниците и сподели " твърдата мощ ", които те имат, а Меркел няма.

Меркел все пак приветства срещата им. Като предан на идеята атлантик тя не би желала да отблъсне американския президент. Този епизод обаче сподели границите на това, което тя може да реализира на световната сцена. " Германците са научили, че ще се оправят добре единствено в случай че са подготвени на компромис, " сподели почитан чиновник на партията. " Не желаеме да сме тези, които към които ще гледат хората с възприятието, че би трябвало да треперят или да ни се възхищават. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:Изборите в Германия (82)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР