Пристигайки в Банско за първи път, ще се почувствате сякаш

...
Пристигайки в Банско за първи път, ще се почувствате сякаш
Коментари Харесай

Банско – световна притегателна дестинация за дигитални номади

Пристигайки в Банско за първи път, ще се почувствате като че ли се пренасяте в друга ера. Щъркелите гнездят на телеграфни стълбове, група баби със забрадки седят под ябълковите дървета и си приказват, а роми с каруци и коне обикалят улиците. Така стартира пътеписът на журналиста от BBC Аластер Гил, който е посетил българския зимен курорт.

Той продължава своя роман, пишейки какъв брой красива е Пирин планина, която обгръща провинциалното градче и от нейните върхове се спускат стръмни ски писти. Журналистът споделя и за Bansko Nomad Fest – фестивалът, който това лято се организира за четвърта година в града и събра на едно място 700 бизнесмени и представители на свободни специалности от целия свят.
Дигитални номади
Bansko Nomad Fest се трансформира от малко събиране в най-големия в света годишен празник на цифровия номадски живот. Това едноседмично прекарване включва десетки излъчени онлайн диалози, групови вечери и действия, като празненства с огън и рафтинг, всички проведени от дребна войска от доброволци.

Нарастващото население от цифрови номади в Банско е най-видимо по време на фестивала, само че това е единствено половината от историята. Според онлайн ресурса Nomad List, градът е „ най-постоянно растящият център за отдалечена работа “ в света през последните пет години. От 2018 година той е повишен с 231%, повече от Варшава, Мадрид и обичания на софтуерните медии – Талин.

Това наподобява ненапълно ненормално. Проучвания демонстрират, че цифровите номади нормално избират крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали).
Защо от ден на ден хора се насочват към Банско?
Историята стартира с Матиас Цайтлер, немски бизнесмен, който идва в Банско през 2016 година, до момента в който изследва места за основаване на coworking пространство. Той e притеглен от естествената хубост на региона и неговите на практика преимущества: бърз Wi-Fi, налични разноски за живот и налозите – 10% подоходен и 10% корпоративен – които са измежду най-ниските в Европа.

Дойдохме тук през лятото с няколко другари, наехме къща и взехме решение, че това може да е положително място за наша база “, споделя. Цайтлер.

През 2016 година той отвори първото коуъркинг пространство в града – Coworking Bansko – което се разрасна бързо, а през 2020 година започва Bansko Nomad Fest.

Банско в този момент е дом на повече от 300 отдалечено работещи всеки месец, като популацията нараства през ски сезона. Въпреки че карането на ски заран и работата до обяд сигурно са част от привлекателността, Банско дава отговор и на други условия. След като снегът се стопи, горите, тюркоазените езера и скалистите върхове на прилежащия народен парк " Пирин ", включен в листата на ЮНЕСКО, оферират обилие от благоприятни условия за отдих навън – 0от пешеходен туризъм до колоездене и конна езда.

Това, което в действителност отличава Банско, е какъв брой спокойна, отзивчива и гостоприемна е общността тук “, споделя Камил Поаре, френски маркетинг управител, която идва тук със своя сътрудник от 2018 година „ Припомняме си това всякога, връщаме се от нашите пътувания и се включваме още веднъж в обществения живот на Банско. "

Наборът от обществени събития е удивителен, в това число уроци по салса, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта. Много от тях са отворени за всеки – цифров бродяга или не.

Когато дойдат за първи път, доста хора споделят: „ О, какъв брой е безшумно “.
Международна атмосфера
„ Хората от Банско харесват тази интернационална атмосфера “, сподели заместник-кметът Сашка Вучкова, която изяснява, че възходящият брой задгранични и смесени фамилии в града основава мултикултурна атмосфера в учебните заведения.

Имаме един клас, в който има възпитаници от осем страни. Всички приказват български, някои не толкоз добре “

Някои дълготрайни цифрови номади построяват връзки с локалната общественост, като холандско-колумбийския бизнесмен Хосе Фиало, който ръководи BanskoLab – кафене и културен център, където децата могат да посещават езикови курсове и просветителни семинари.

Емигрантската общественост в Банско включва доста от „ криптобратята “, лайф коучове и уелнес гурута, поради които придвижването на цифровите номади постоянно бива подигравано. Но има и разработчици, видеооператори, стендъп комици, дизайнери, учители по британски език, художници, преводачи и даже учени, представители на десетки националности.

С повишаването на популацията на номадите екосистемата се уголемява. Сега в града има девет coworking пространства, ръководени от четири компании – от цветния, обществено насочен Coworking Bansko до индустриалните офис пространства, ръководени от Nestwork – и атмосферата на ваканционен лагер на Four Leaf CloverCoLive.

Nestwork отвори огромно второ coworking пространство, което е последното в Банско. Българските IT разработчици Димитър Дурчов и Димитър Вичев са се завърнали от чужбина, с цел да стартират бизнеса си там, откакто са забелязали ниша за интелигентно coworking пространство в корпоративен жанр – „ приветливо място, където се чувстваш като вкъщи си, само че не задоволително вкъщи, с цел да се разсейваш от работа ”, сподели Вичев. Според него Банско примамва освен задгранични цифрови номади, само че и българи, които се възползват, с цел да изоставен София или даже се реалокират от чужбина.

Живеех в Лондон със фамилията си от 12-годишен и си мислех, че в никакъв случай повече няма да пребивавам в България “, споделя роденият в България Владимир Димитров, който се е преместил в Банско преди пет години, откакто схваща, че може да комбинира онлайн работата със сноуборда и планинско колоездене.

На всичкото от горната страна разноските за живот бяха доста по-ниски, тъй че беше безпроблемно. “

Случаят на Димитров илюстрира възходяща наклонност: някои номади толкоз се любуват на спокойния метод на живот в Банско, че пускат корени там. Имотите са евтини за западните стандарти и макар че цените порастват, те остават налични – апартамент с една спалня коства 40 000 – 70 000 евро. (Всеки може да си купи апартамент в България, само че единствено жителите могат да купуват земя.) Месечният наем също е относително на ниска цена (апартаментите с една спалня костват 300 – 500 евро).

Според Ели Цонева, локален брокер на парцели в Plus Property, номадите съставляват към 5% от продажбите в Банско, като други задгранични вложители преобладават пазара.

Тридесет % от купувачите на нашата организация са българи “, сподели тя.

Що се отнася до Цайтлер, той преследва личната си фантазия – да трансформира голям, зарязан хотел от комунистическата епоха в близката гора, като го трансформира в най-хубавото публично жилищно пространство за цифрови номади. С 200 жилището, многоетажно предверие, плувен басейн, публика и панорамни гледки, кооперацията Coliving Semkovo ще бъде „ общественост за общността “.
 https://www.economic.bg/bg/a/view/germanec-e-napyt-da-prevyrne-star-hotel-v-semkovo-v-koliving-zona-za-pregled Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР