Приспособени ли са подлезите в центъра на Пловдив за майки

...
Приспособени ли са подлезите в центъра на Пловдив за майки
Коментари Харесай

Недостъпни подлези разсичат центъра на Пловдив – майки с колички се лутат, за да пресекат два булеварада

Приспособени ли са подлезите в центъра на Пловдив за майки с колички и инвалиди? Според пловдивчанин, който алармира до медията ни за компликациите, през които минават негови познати – изрично не. Според мъжа връзката сред живущите от източната страна на Водната палата до центъра на града са само подлезите на Чифте баня и този на Водната палата.
Прочетете още
„ Връзката с тази част на града са двата подлеза – този на Чифте баня и на Водната палата. Имам съседка с три деца, която върви всекидневно до детската ясла на ул. „ Весела ” - релсите на подлезите не дават отговор на гумите на количката. Преминаване й е някакъв призрачен сън.  Отделно имам комшия с инвалидна количка, който просто е не запомнил по какъв начин наподобява централната част на града ”, споделя той, като повода за това е точно неналичието на място, през което да минават хората с такива потребности.

Единствените варианти като се изключи подлезите са двете пешеходни пътеки - на Съдебната палата, където още веднъж би трябвало да се мине през подлеза в посока кв. „ Каменица ”  и тази на кръговото на Панаира - където би трябвало да минеш моста, да пресечеш и да се върнеш по него -едно много дълго и излишно по думите му упражнение.

Мъжът е начертал и въпросните пешеходни пътеки в алено, подлезите в зелено, а карето с улици, до които достигането е извънредно мъчно - в синьо:



По този метод въпросното каре остава блокирано с другата част на града за хора със специфични потребности.

„ Писани са сигнали, молби и прочие. Проблемът не е от през вчерашния ден или през днешния ден, а от години. Промени никакви. Единствено прибавиха по още една релса в подлеза, без да махнат старите- т.е. стана още по мъчно прекосяване, тъй като с изключение на, че новите не дават отговор, а и старите стоят да пречат. Това е центъра на европейската столица на културата. И то съвършен център, където към този момент квадрата гони 5 хиляди ”, разяснява той.

Посочва, че нееднократно е повдиган въпросът да се намерения за пешеходна пътека на Водната палата или на кръстовището на бул. „ Цар Борис III Обединител ” с бул. “6-ти септември ”.

“Да, това са рискови кръстовища, където доста водачи карат безразсъдно, само че това е най-евтиното и образно изпълнимо решение, тъй като след толкоз време никой не има вяра, че ще се промени нещо с подлезите ”, добави пловдивчанинът.

Проектът за реконструкцията на най-използвания пешеходен подлез на Чифте баня е още от 2019 година, като трябваше да коства 3,2 млн. лв..

Припомняме, че през 2019 Община Пловдив кандидатства за ремонта му дружно с подготвен план за многоетажен паркинг. Отпуснатото финансиране обаче не бе изтеглено и по този метод заемът за построяването му отпадна. През последните четири години по този начин и не беше открито финансиране, като положението на подлезите и до ден сегашен остава такова.

В момента подлезът е в окаяно положение, като кабели висят от покрива, има течове, стълбите и стените са изпочупени. Заданието включваше  два асансьора откъм Баня Старинна и Капана. Предвиждаше се и повсеместен ремонт на настилките, таваните и стълбищата. Според Зико подлезът щеше да бъде съществена връзка сред Капана и Главната с многоетажния паркинг на улица „ 4 януари “, само че уви - подобен скоро пловдивчани очевидно няма да имат.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР