Присила Ситиней, най-възрастната ученичка в началното училище в света, почина

...
Присила Ситиней, най-възрастната ученичка в началното училище в света, почина
Коментари Харесай

Научи се да чете на 92: Най-старата ученичка в света почина СНИМКИ

Присила Ситиней, най-възрастната ученичка в началното учебно заведение в света, умря в Кения на 99-годишна възраст. Това сподели внукът й пред BBC.

99-годишната жена е умряла в дома си, сподели той. След посещаване на часовете в учебно заведение на 16 ноември здравословните й проблеми се влошили. Тя и 12-годишните й съученици се подготвяли за матурите, които трябвало да стартират идната седмица.
 Какво се знае за дамата?
Присила Ситини е израснала в Кения, която е окупирана от британците и оцелява в битката на страната си за самостоятелност. Жената влезе в подготвителното учебно заведение Leaders Vision през 2010 година, тогава беше на 87 години. Освен това тя е работила като акушерка повече от 65 години в нейното село Ндалат в долината на Рифт.

През 2021 година тя сподели на ЮНЕСКО, че желае да стимулира младите майки да се върнат в учебно заведение.

„ Исках да дам образец освен на тях, само че и на други девойки по света, които не вървят на учебно заведение, без обучение, няма да има разлика сред вас и пиле “, сподели тогава тя.

През 2015 година дамата показа с кореспонденти, че по време на часовете си в учебно заведение най-сетне се е научила да чете и написа. Преди това тя в никакъв случай не е имала такава опция като дете. Често се сблъсквала с деца, които не вървят на учебно заведение и ги питала за какво.

„ Виждам деца, които са изгубени, деца, които нямат татковци, които просто се въртят в кръг, безнадеждно. Искам да ги вдъхновя да вървят на учебно заведение “, добави тя.
 Френската първа дама Бриджит Макрон и Присила Ситини Френската първа дама Бриджит Макрон и Присила Ситини
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР