Прищина. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева

...
Прищина. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева посети Щаба на КФОР и Офиса на ЕС в Прищина

Прищина. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева посети Щаба на КФОР в Прищина, където беседва с българския контингент, както и Офиса на Европейски Съюз в Косово, ръководен от български посланик. Захариева е на двудневно работно посещаване в Косово, с което приключва обиколката й в Западните Балкани. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Генерал Джовани Фунго, командващ КФОР (омиротворяваща задача на НАТО с мандат на ООН), посрещна вицепремиера Захариева в щабквартирата в Прищина. След като се подписа в почетната книга на КФОР Той я брифира за настоящата конюнктура в страната и дилемите пред поверените му военни сили.
Министър Захариева се срещна и с българския контингент, който се състои от 23 души. Българските военни, които се ротират през 6 месеца, имат шанса да придобият интернационален и военнотехнически опит, като работят един до друг с сътрудници от другите натовски армии.
“Навсякъде, където има военни задачи с присъединяване на българи, слушам какъв брой доста разчитат на вас. Вие изпълнявате чудесно вашата задача да работите за повишение на репутацията на България ”, приветства Захариева нашите бойци.
“Българското държавно управление поставя задоволително старания за обезпечаването на контингента. Участие в задачи покачва езиковите умения и общите знания на българския офицер ”, съобщи полк. Красимир Кръстев, заместител старши народен представител.
В рамките на визитата си Екатерина Захариева посети и Офиса на Европейски Съюз в Прищина.
“Като страна, която слага европейската вероятност на Западните Балкани измежду топ целите на външната си политика, се веселя, че ръководителката на представителството на Европейски Съюз в Косово е българка ”, съобщи Екатерина Захариева след срещата си с Наталия Апостолова, Ръководител на Офиса на Европейски Съюз и Специален представител на Европейски Съюз (СПЕС) за Косово. Това е най-високият пост, заеман от българка в европейската дипломатическа работа.
“Мандатът ни е да съветваме държавното управление и институциите по какъв начин да вървят по европейския път. Във всички сфери на живота сме заети - изключително дейна е задачата ЕУЛЕКС в помощ на правосъдната власт и правоналагащите органи, съветваме държавното управление и институциите в разнообразни сфери ”, съобщи Наталия Апостолова. Тя и нейният екип брифираха Захариева за ситуацията в Косово. Освен върховенството на закона, приоритет на офиса на Европейски Съюз е образованието и стопанската система. Гражданската задача ЕУЛЕКС също има огромно българско присъединяване. Към 15.10.2017 година българските чиновници в ЕУЛЕКС са 40 души, от които 15 командировани национални специалисти, а 25 със лични контракти с Мисията. ЕУЛЕКС има огромна роля за усилване на върховенството на закона и последователното прекачване на отговорности в региона на правораздаването на правосъдните управляващи.
Новосъздаденият Специализиран съд за Косово също се оглавява от българка - Екатерина Трендафилова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР