26 юни, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2024 На

...
26 юни, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2024
На
Коментари Харесай

Триптихът на Пучини идва от фестивалната сцена в Торе дел Лаго

26 юни, 21.00, Опера в Летния спектакъл – Варна 2024

На 26 юни, в годината на Пучини, когато честваме 100-годишнината от гибелта на един от най-великите оперни композитори, в XV издание на Опера в Летния спектакъл гостува постановката на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго на популярния Триптих. Дирижира Якопо Сипари ди Пескасероли, който наскоро бе почетен от фондация „ Пучини “ с купата „ Посланик на изкуството на Пучини “.

Адаптацията за лятната сцена във Варна на трите едноактни опери „ Мантията “, „ Сестра Анджелика “ и „ Джани Скики “ е поверена на режисьорката Ада Гура.

„ За мен е наслаждение да съм още веднъж във Варна като част от колаборацията, свързваща три страни: Пучиниевия фестивал Торе дел Лаго, Националната опера и балет в Тирана, където главно работя, и Варненската опера, в която предходната година поставихме „ Аида “ на Франко Дзефирели, а тази година слагаме Триптиха на Пучини. Пучини е по-различен композитор, по-театрален. Казвал е, че написа опери, тъй като употребява силата на думите, а без думи не би могъл да основава музика. Тази негова идея е доста значима за нас, режисьорите, и доста мотивираща в работата ни, тъй като ни насочва тъкмо към онази превзетост, която ни е нужна.

Триптихът е доста красива творба, в която Пучини включва три разнообразни истории с сплотяващ претекст за гибелта, само че показана от три разнообразни ъгъла. Много мъчно произведение е и оперните театри го слагат рядко поради многото персонажи. Трудно е да се слагат три разнообразни истории от друго време, с разнообразни герои на една сцена. Тази режисура на Торе дел Лаго обаче съумява да улови най-важните аспекти и да следва линията на измененията в трите поредни заглавия. Едноактните опери са разнообразни и всяка е доста въздействаща. Имам известна уязвимост към „ Мантията “, с всяко слушане на Триптиха откривам по нещо ново и още по-впечатляващо “, признава Ада Гура.
Месец след края на Първата международна война трагичната „ Мантията “, лиричната „ Сестра Анджелика “ и комичната „ Джани Скики “ вършат премиерата си в Ню Йорк. Въпреки че драматургично заложен в Триптиха е стилистично-жанровият контрастност – три разнообразни столетия, три местоположения, три настроения – трилогията е замислена като едно цяло. Сюжетът на „ Мантията “ е любовна история с драматичен край, която се случва в сантименталния Париж. „ Сестра Анджелика “ води феновете в манастир през XVII век, при момиче, отхвърлено от аристократичното си семейство поради раждането на извънбрачно дете. Главният воин в комичната опера „ Джани Скики “ е забъркан във подправяне на наследството на богат мъж, а действието се развива във Флоренция. В ролята на Джорджета от „ Мантията “ ще влезе италианското сопрано Доната Д‘Анунцио Ломбарди, наричана от рецензията „ Славеят на Пучини “. Като Микеле и Луиджи ще ѝ партнират Свилен Николов и Валерий Георгиев. С красивия глас на Линка Стоянова ще оживее Сестра Анджелика, а в ролята на Принцесата ще е албанското мецосопрано Ивана Ходжа. Комичният облик на Джани Скики ще показа Иво Йорданов.

Критиката прави паралел сред Дантевата „ Божествена комедия “ („ Ад “, „ Чистилище “ и „ Рай “) и Триптиха. Пучини фактически се въодушевява от Данте, както и от интереса си към френската литература и спектакъл, където къси пиеси в контрастни стилове и жанрове постоянно се играят в една и съща вечер. Композиторът се движи от отрицателното към позитивното, от тъмнината към светлината, от отчаянието към блаженството, от безнадеждността към оптимизма. И трите опери са единствено с едно деяние, без промяна на сцената; във всички участва претекстът за смъртта; и трите имат като втори проект бягство от събитията и търсене на нов и по-добър живот. Музикалните партитури имат типичната за Пучини мощно прочувствена лиричност. Участват солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР