Прищина. Участието на Косово на срещата на върха Европейски съюз

...
Прищина. Участието на Косово на срещата на върха Европейски съюз
Коментари Харесай

Gazeta Express: Срещата на върха ЕС – Западни Балкани е била основната тема по време на посещението на Бойко Борисов в Косово

Прищина. Участието на Косово на срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която би трябвало да се организира на 16-17 май в София, е било една от основните тематики по време на срещите на българския министър председател Бойко Борисов с косовските водачи в Прищина в понеделник, написа основаното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express .
В изявление пред медиите след срещата си с президента на Косово Хашим Тачи, Бойко Борисов е удостоверил, че е поканил косовския държавен глава да взе участие на срещата на върха в София. „ Косово ще взе участие като приета от повече от 100 страни, а ние ще намерим решение също и за тези, които не са го признали “, съобщи българският министър председател в Прищина. Петте страни-членки на Европейски Съюз, които не са признали най-младата балканска страна, изключително Испания, слагат под въпрос присъединяване на Косово на срещата.
Борисов прикани водачите на страните от Западните Балкани да оставят настрани персоналния нарцисизъм, тъй като, както той сподели, това може да е съдбовно за бъдещето на тези страни. Той сподели също, че Косово и Сърбия са задължени да решат проблемите си. „ Диалогът би трябвало да продължи, тъй като Европейски Съюз не приема страни с нерешени проблеми. Няма опция, вие знаете, че сте задължени да решите проблемите си със Сърбия “, означи Борисов, като уточни, че Балканите имат ясна европейска вероятност.
Президентът на Косово Хашим Тачи, съобщи че България служи като модел за Косово във връзка с изпълняването на европейските критерии. „ Процесът за визова либерализация върви. Изпълнихме напълно 95 условия. Сега, след ратификацията на Споразумението за гранична демаркация с Черна гора и след срещите с европейските комисари и Върховняит представител Федерика Могерини, ще имаме визова либерализация през тази година “, съобщи Тачи. „ Моделът и препоръките от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз са доста скъпи. България се отнася добре и заслужено към района “, уточни косовският държавен глава. Той награди българският министър председател Борисов с Президентски орден за 10-ата годишнина от оповестяването на независимостта на Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР