Прищина/Белград. Арестът на директора на сръбската правителствена служба за Косово

...
Прищина/Белград. Арестът на директора на сръбската правителствена служба за Косово
Коментари Харесай

Ще разклати ли Марко Джурич кабинета в Прищина?

Прищина/Белград. Арестът на шефа на сръбската държавна работа за Косово Марко Джурич в Косовска Митровица още веднъж повиши градуса на напрежението сред Белград и Прищина.
Въпреки възбраната на косовските управляващи Джурич дойде в най-младата страна на Балканите за присъединяване в панел от вътрешния разговор за Косово и Метохия, който Белград започва по-рано. Веднага след пресичането на границата обаче той бе арестуван зрелищно от спецчасти на косовската полиция. В последвалите часове в Косовска Митровцица се стигна до спонтанни митинги, конфликти с полицията, приложимост на сълзотворен газ и шокови гранати, вследствие на което пострадаха 32-ма косовски сърби. Часове по-късно Джурич бе експулсиран в Сърбия, само че с това обстановката не стана по-спокойна.
Прищина извърши жесток акт на безумство, като арестува ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия - явно с поддръжката на някои страни. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич в границите на изключително съвещание на Съвета за национална сигурност, свикано по отношение на ареста на Джурич.
Вучич увери, че всички взели участие в задържането на Джурич ще бъдат привлечени под отговорност, а също по този начин даде обещание, че Белград няма да разреши никому да гони косовските сърби от домовете им.
На фона на напрежението в северната част на Косово след ареста на ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия, президентът на най-младата страна на Балканите Хашим Тачи прикани жителите да запазят успокоение. Тачи акцентира, че сръбският политик е влезнал нелегално на територията на страната. Същевременно косовският президент бе безапелационен: „ Този случай не би трябвало да попречва връзката сред Косово и Сърбия, разговорът сред двете страни и напъните за нормализиране, добросъседски връзки и помиряване сред двете страни ".
Посланикът на Русия в Белград Александър Чепурнин изрази отвращение от ареста на Джурич. „ Възмутени сме от грубата провокация на Прищина. Напълно сме солидарни с Марко Джурич и със Сърбия “, написа съветският дипломат като своя първа реакция след случая.
Реакция имаше и от страна на Брюксел, който прикани Белград и Прищина към успокоение. По-късно бе оповестено, че Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще дойде във вторник вечерта в Белград, с цел да беседва с Вучич и да насърчи разговора сред двете прилежащи страни.
В Прищина също настъпиха промени. Председателят на „ Сръбска листа “ Горан Ракич извърши заканите си и разгласи отдръпването на партията от косовското държавно управление, като добави, че 10-те общини с преобладаващо сръбско население в Косово ще пристъпят към образуването на Общност на сръбските общини – нещо, което бе заложено в Брюкселския контракт преди пет години. Съответното решение е взето след съвещания с президента на Сърбия Александър Вучич по отношение на напрежението в Косовска Митровица, разясни Ракич.
Създалата се обстановка може да се окаже комплицирана за ръководещия кабинет на министър-председателя Рамуш Харадинай. „ Сръбска листа “ има 10 депутати в 120-местния парламент на Косово и е част от ръководещото нежно болшинство от 63-ма национални избраници. То бе образувано през септември предходната година, три месеца след изборите, като в него влизат Демократичната партия на Косово на президента Хашим Тачи, „ Алианс за бъдещето на Косово “ на премиера Рамуш Харадинай, „ Нов алианс за Косово “ на външния министър и вицепремиер Беджет Пацоли и партии на малцинствата в страната.
Редица анализатори предизвестяват, че случаят може да докара до рухването на държавното управление на Харадинай. И въпреки всичко - обстановката в Косовска Митровица след ареста на ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич е спокойна.Съгласно публикуваната информация, нощта е минала без произшествия. Спецчасти на полицията са били ситуирани наоколо до основния мост на река Ибър, която разделя града на две елементи.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР