Присъствието на руската посланичка Елеонора Митрофанова на тържествената церемония по

...
Присъствието на руската посланичка Елеонора Митрофанова на тържествената церемония по
Коментари Харесай

Грозно и кощунствено. Кой покани Митрофанова на зарята за Съединението

Присъствието на съветската посланичка Елеонора Митрофанова на тържествената гала във връзка 137-годишнината от Съединението във вторник беше първото ѝ посещаване на публично събитие след началото на нашествието в Украйна. Наблюдатели го дефинират като " светотатство " и " протоколен гаф ". Ето за какво.

Вечерта на 6 септември президентът Румен Радев се изкачва по стълбите пред паметника на Съединението в Пловдив. Поводът е формалната гала по честването на 137-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година

По традиция на събитието участват доста представители от политическия и публичен хайлайф на страната. По време на цеременията обаче телевизионните камери улавят наличието на съветската посланичка Елеонора Митрофанова зад тила на Радев.

Две детайлности от тази сцена провокираха мощно публично неодобрение. Едната е, че Митрофанова въобще участва на публично събитие в страната и то за пръв път след началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. А втората - че застава точно зад президента.

За разлика от случилото се във вторник, на националния празник Трети март тя сервира цветя на паметника на връх Шипка ден по-рано, а през август - при отбелязването на 145-ата годишнина от боевете на Шипка , не беше поканена и посети паметника сама на идващия ден.
 Руската посланичка Елеонора Митрофанова (в бяло) е застанала зад президента Радев.
Не единствено в България, само че и в цяла Европа се заобикалят общи участия на съветски представители и европейски водачи, откакто спорът в Украйна докара до най-тежката дипломатическа рецесия сред Запада и Русия от Студената война насам. Оттогава Русия разгласи България за неприятелска страна.

Наред с това, исторически факт е, че Москва не просто не е спомогнала за Съединението на Княжество България и Източна Румелия, а намерено му се противопоставила.

По този мотив Свободна Европа потърси мнението на някогашния български дипломат в Русия Илиян Василев и историка Пламен Павлов , които дефинираха наличието на Митрофанова на събитието в Пловдив като " светотатство " и дипломатически " гаф ".
Кой я предложения
Тъй като присъединяване на съветската посланичка в церемонията във вторник не беше оповестено публично от българските управляващи, Свободна Европа потърси Община Пловдив с въпроса кой е поканил Митрофанова. Оттам потвърдиха, че поканата към нея е пристигнала точно от локалната общинска администрация, ръководена от кмета Здравко Димитров (ГЕРБ).

Според общинския пресцентър сходни предложения се изпращат всяка година до " целия дипломатически корпус ", като този път са се отзовали близо 15 посланици, а американският дипломат Херо Мустафа е участвала на други събития във връзка празника по-рано денем.

От президентството не потвърдиха пред Свободна Европа дали поканата към Митрофанова е била съгласувана с администрацията на президента и дали президентът е знаел за авансово за нея.

По думите на Илиян Василев няма по какъв начин президентският отдел " Протокол " да не е знаел кои са поканените: " Президентският протокол постоянно знае кой е поканен от общината. Няма различен метод, постоянно е по този начин. "
Русия даже не е подкрепяла Съединението
Освен войната в Украйна и оповестяването на България за неприятелска страна от Русия, историци напомнят и други аргументи, поради които наличието на Митрофанова на тъкмо тази гала не наподобява несвоевременно.
Русия е срещу Съединението и работи срещу него редовно още от 1880 година най-малко.проф. Пламен Павлов
Историкът Стефан Дечев написа, че Русия освен не е съдействала за Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година, само че и му се опълчва. Не единствено това, само че и няколко месеца, откакто то въпреки всичко се случва, в Южна България се за попълване състава на IV Обикновено Народно заседание с депутати и от двете територии. Вотът обаче не минава без съветска интервенция.

" Русия е срещу Съединението и работи срещу него редовно още от 1880 година най-малко. Руското неприемане на желанието на българите от Източна Румелия и Княжество България да осъществят съединяване е реалност и се удостоверява от купища документи, от цялата политика на Русия ", разяснява пред Свободна Европа историкът проф. Пламен Павлов .

Той дефинира като също толкоз несвоевременно и наличието на съветската посланичка на връх Шипка, припомняйки, че " знаем, че на Шипка главната част от бойците са украинци ".
Какво обръщение изпраща
Според историка " наличието на съветския дипломат, една представителка на непозната страна, която си разреши нахален език нееднократно предишните месеци и години, е несъстоятелно ". " Просто е грозно и кощунствено ", заключи проф. Павлов.

Става дума за изявления на Митрофанова и нейното посолство от края на февруари насам, в които част от българските жители на процедура бяха " подлоги ", а Освобождението на България от 1878 година беше с съветската военна експанзия в Украйна през днешния ден.
Позиционирането на Митрофанова директно зад Радев е безусловно необяснимо.Илиян Василев
Илиян Василев добави, че " позиционирането на Митрофанова директно зад Радев е безусловно необяснимо ". " Това е тежък протоколен гаф ", сподели някогашният посланик.

" Дори да приемем, че те са поканили други посланици, посланикът на Англия го няма ", уточни още Василев, наблягайки, че точно Лондон има значителен принос за реализирането на Съединението.

" Сега, с новите връзки, може да се одобри, че просто като празник на България се канят всички. Но открояването ѝ по този недодялан метод просто е кощунствено. "

Диляна Теохарова е публицист в Свободна Европа от 2021 година. Преди това приключва компетентност публицистика, профил щемпел и просвета в Софийския университет.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Как изчезва огромно езеро на 500 км от София Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР