Присъствието на бащата по време на раждане не представлява медицинска

...
Присъствието на бащата по време на раждане не представлява медицинска
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Присъствието на бащата по време на раждане не е медицинска услуга и се заплаща

Присъствието на бащата по време на раждане не съставлява здравна активност и не попада в обсега на здравната помощ, а е спомагателна услуга, която следва да се заплаща на лечебното заведение от пациента. Така здравният министър проф. Христо Хинков дава отговор на въпроса на депутата от ПП-ДБ Иван Белчев какво постанова такса за наличие на бащата по време на раждане, законосъобразна ли е и може ли тя да бъде отстранена.

Според народния представител наличието на бащата по време на раждане може да бъде доста потребно и подкрепящо за раждащата майка.

„ Бащата може да оказва помощ на майката по разнообразни способи, като да вземем за пример да я масажира или да й подава вода и храна. Бащата може да се свърже с медицинския личен състав и да даде информация по отношение на желанията на майката, като по този метод да пази правата й. Присъствието на бащата на раждането оказва помощ да се откри връзка с новороденото и да се приготви за ролята си като татко. Решението за наличие на бащата по време на раждането би трябвало да се вземе взаимно от двамата родители и да се основава на техните желания и комфорт “, споделя Белчев и акцентира, че у нас бащата, в случай че изобщо е позволен от болничното заведение, би трябвало да заплати приблизително 500 лева, което нарушава правото му да взе участие в живота на детето си през цялото време.

„ Регламентираните спомагателни услуги не са средство за нарушение на правилата на здравното обезпечаване, измежду които свободния достъп и равнопоставеността при използването на здравна помощ. Достъпната здравна помощ е право на всеки пациент, като за нарушение на това право е регламентирана глоба в Закона за здравето “, споделя в отговора си министър Хинков.

Той добавя, че с Наредбата за достъп законово са систематизирани правата на здравноосигурените лица у нас – достъп до пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК, които им подсигуряват налично лекуване в сходство със стадия, развиването, тежестта и остротата на съответното заболяване; правото па достъп до медицински услуги отвън обсега на здравното обезпечаване, както и правото на достъп до в допълнение поискани от пациента услуги, отвън оказваната здравна помощ.

„ Една от вероятните и възможни спомагателни услуги според наредбата е приемането на усъвършенствани битови условия – независима стая, в цената на която се включват всички спомагателни битови условия, с производни на тази услуга разновидности тя да се употребява със или без компаньон по избор на пациента. Законът не показва съответни лица или категории лица, които могат да бъдат изискани и одобрявани от пациента като придружители “, споделя още проф. Хинков.

Той напомня, че цените на в допълнение поисканите услуги се образуват от лечебните заведения. Наредбата вкарва ограничаване във връзка с цената само на услугата избор на лекар/екип, с оглед реализиране на действителна протекция на нормативно въведеното право на свободен достъп до медицински услуги.

„ Съгласно Приложението към Наредба № 9 за одобряване на медицински стандарт.,Акушерство и гинекология “, наличието на родственик или на разположение за психическа поддръжка по време на раждането е възможно при тяхно предпочитание и единодушие на раждащата жена, единствено в условия на независима родилна зала и при изискване, че е регламентирано в правилника за вътрешния ред на лечебното заведение. Налице са нормативно регламентирани механизми, които обезпечават опция за приемане от пациента по негова самодейност на в допълнение поискани услуги отвън оказваната здравна помощ, включително наличие на бащата само че време на раждане “, показва още проф. Хинков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР