Присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз не е технически

...
Присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз не е технически
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: Присъединяването на Западните Балкани към ЕС не е технически въпрос

Присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз не е механически въпрос, това е споделил президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, представен от сръбското радио Б92.

Държавният глава на югозападната ни съседка е взел присъединяване в онлайнфорум, отдаден на интеграционните процеси на странните от тази част на Европа.

"Европейският план няма да бъде повсеместен, в случай че страните от района на Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна гора) не станат пълноправни членки на Европейски Съюз. Това не е механически въпрос, а приоритет и за страните от района, и за Брюксел ", е подчертал Пендаровски.

По думите на политика от Скопие сигурността в региона е била директно обвързвана с европейската вероятност. "От създалия се вакуум може да се възползват външни сили ", е споделил още той.

Изказването на Пендаровски е станало часове откакто от Брюксел са декларирали, че не са очаквали пробив към разногласията за преговорната рамка със Северна Македония и вземането на решение по въпроса за разширението на 27-те се замразено до края на тази година.

Президентът на Северна Македония е също отбелязал, че управляващите в Скопие, Тирана, Сараево, Белград, Прищина и Подгорица би трябвало да изпълнят всички критерии за пълноправно участие в блока. "Ние би трябвало да се борим неуморно против проведената престъпност, корупцията по високите етажи на властта и другите посочени от Брюксел проблеми. Тези условия са ясни и би трябвало да бъдат изпълнени. От това зависи нашето и на децата ни бъдеще ", е декларирал още Пендаровски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР