Присъединяването на Западните Балкани към ЕС и НАТО не е

...
Присъединяването на Западните Балкани към ЕС и НАТО не е
Коментари Харесай

Присъединяването на Западните Балкани към ЕС и НАТО ще е стълб за мир в Европа

Присъединяването на Западните Балкани към Европейски Съюз и НАТО не е единствено в полза на нашите страни, това ще бъде един дирек за мир и непоклатимост за целия ни континент. Това сподели президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу в академичното си слово „ Стратегически компас на Югоизточна Европа: стабилизиране на мира и разцвет посредством евроатлантическа интеграция “, което изнесе в Софийския университет. Тя уточни, че когато архитектурата за сигурност в Европа, а и оттатък, е под опасност поради войната в Украйна, геостратегическият интерес на Европейски Съюз и НАТО е Западните Балкани да бъдат част от двата съюза.

Вьоса Османи-Садриу, която е на публично посещаване у нас, беше наградена с Почетен знак на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ с огърлица на гала в Аулата в Ректората на висшето учебно заведение. Награждаването е по предложение на Юридическия факултет и се дава по отношение на активността ѝ като водещ правист в нейната страна с интернационално самопризнание.

От епохи в полза на Русия е да си подсигурява, че те съумяват да разпространят своето злонамерено въздействие в Западните Балкани. За страдание, употребявайки една от страните в нашия район като представител, като връзка, сподели Османи-Садриу. Тя добави, че този интерес на Русия продължава и през днешния ден. По думите ѝ не толкоз, тъй като се интересуват от Косово съответно, а тъй като имат вяра, че като атакуван това, което е реализирано в Косово, като атакуван стабилността в Западните Балкани, те атакуват полезностите и системите, на които са учредени Европейски Съюз и НАТО. Това са офанзиви против Европейски Съюз и НАТО, тъй като знаят, както и ние, че един дестабилизиран район на Западните Балкани значи дестабилизирана Европа, сподели президентът. Поради тази причина, уточни Османи-Садриу, е значимо Западните Балкани, нашите демократични страни, които имат вяра във върховенството на закона, правата на индивида и демокрацията, да можем да се присъединим към Европейски Съюз и НАТО. Тя добави, че това значи, че Европа ще бъде цялостна, обединена и свободна. Но това няма да бъде допустимо, в случай че част от Европа е дестабилизирана, тъй като Западните Балкани постоянно са под опасност и в случай че част от Западните Балкани са затворени във вакуум, сподели Османи-Садриу.

Знаем, че в никакъв случай не съществува вакуум, постоянно има някой, който да пристигна и да завземе останалото свободно пространство, уточни тя. Президентът на Косово съобщи, че евроатлантическата ос и тясното съдействие сред Европейски Съюз и Съединени американски щати са ключът, с цел да се подсигурява, че това пространство не е оставено за злонамерените настоящи лица, това е ключът за дълготрайната непоклатимост в нашия район и оттатък него.

Османи-Садриу сподели още, че за Косово България е стратегически сътрудник и съдружник и страната ѝ е отдадена на задълбочаване на двустранното ни съдействие. България е потвърдила, че се застъпва за свободата и е един главен дирек за районното и евроатлантическото съдействие, сподели президентът на Косово. Тя благодари за поддръжката на България, че е заставала до Косово и в сложни, и в положителни времена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР