Присъединяването на Швеция към НАТО променя военната ситуация в Северна

...
Присъединяването на Швеция към НАТО променя военната ситуация в Северна
Коментари Харесай

Швеция в НАТО: Кой има най-голяма полза от това

П рисъединяването на Швеция към НАТО трансформира военната обстановка в Северна Европа - изключително в Балтийско море. Това съобщава Юлия Вешенбах, представена от . 

Какъв ще бъде приносът на скандинавската страна към Алианса? И кой ще печели най-вече от това?

Пристанището в южния шведски град Карлскруна. Една подводница стои във водата като великански кит и единствено дребна част от нея се подава над повърхността. Отгоре се развява шведското знаме. Плавателният съд е част от флота, с който Швеция влиза в НАТО. Хората тук се гордеят с него, споделя шефката на флотилията подводници Пола Валенбург.

Шведският подводен флот е " на международно равнище ", споделя тя и прибавя, че той може да маневрира в тесни води, " само че ние сме специалистите в Балтийско море ". " Познаваме района от вътрешната страна по този начин, както надали някой различен го познава ", акцентира Валенбург пред АРД.

По-силен защитителен Алианс

С Швеция към НАТО " се причисляват " и нейните пет съвременни подводници, които са особено конструирани за интервенции в Балтийско море. Особено във времената на съветската нападателна война против Украйна това прави Алианса по-силен, уверен е Якоб Вестберг, професор в Шведския университет по защита в Стокхолм. Петте подводници може и да не са доста като численост, споделя той, само че " другояче единствено Германия и Полша имат подводници ". По думите му не е изцяло ясно дали полските могат да бъдат употребявани. " А Германия има шест подводници. Така че това е съвсем удвояване на потенциала на НАТО в района ".

Наблюдението в Балтийско море е мъчно - изключително при независими интервенции. Затова и командирката на флотилията Валенбург и екипът ѝ се концентрират върху сполучливото бъдещо съдействие с Германия.

В последна сметка подводниците не могат да покриват неограничена повърхност - било то при наблюдаване или други военни интервенции. Съвместно обаче можем да възпираме по-успешно врага в този район, споделя Валенбург. Тя обаче към момента не желае да разкрива елементи за идното съдействие.

Важна част от геополитическия пъзел

И през последните години Швеция работи в доста тясно съдействие с НАТО, въпреки и не като член на Алианса. АРД напомня, че след съветското навлизане в Украйна преди две години Швеция подаде молба за участие дружно с Финландия. Въпреки това Стокхолм беше заставен да води дълга борба, с цел да получи единодушието на Турция и Унгария.

Ето, че към този момент и последното затруднение беше преодоляно и Швеция към този момент има зелена светлина от всички членки на Алианса. Не единствено подводниците и мощните военноморски и военновъздушни сили на Швеция ще са от изгода за НАТО. Страната е и значима част в геополитическия пъзел на Алианса, изяснява Якоб Вестберг пред АРД. Сега планирането на районната защита на НАТО ще бъде доста по-лесно - откакто се вземат поради всички запаси и територията на Швеция.

Sweden, welcome to

Your accession to NATO is another milestone for our collective security in Europe.

It will make us all safer.

We stand as one to defend freedom and democracy in Europe and across the world.
— Alexander De Croo
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР