Природозащитници призовават за устойчив избор на риба за трапезата на

...
Природозащитници призовават за устойчив избор на риба за трапезата на
Коментари Харесай

Ядем повече риба, отколкото се възпроизвежда

Природозащитници приканват за резистентен избор на риба за трапезата на Никулден.

„ Близо 90% от рибните ресурси в света се експлоатират или до краен лимит, или даже над крайния лимит, т.е. взема се повече, в сравнение с се възпроизвежда”, сподели пред бТв Иван Радев от от природозащитната организация WWF.

Нашето ползване на риба се е нараснало двойно през последните години, сподели Калина Бояджиева от WWF. Лови се риба, която към момента не се е възпроизвела, т.е. има неселективен улов, добави тя.

В България в съпоставяне със междинното равнище за Европейски Съюз потреблението на риба към момента е по-ниска, само че наклонността е непрекъснато да се усилва, означи Радев.

От организацията са изготвили справочник за избор на риба. В него са събрани главните типове, които българите употребяват, и има информация за положението на запасите и по какъв метод те се отразяват на околната среда.

„ Направили сме го на правилото на светофара, т.е. зелен цвят – предлагаме, червен – по-скоро избягвайте, жълт – премислете. Има и доплнителен наследник цвят, който значи, че съответният артикул се предлага със документ и ние съветваме хората да търсят посочените сертификати”, разясни Калина Бояджиева.

Така да вземем за пример ципурата е с жълт цвят, в случай че е отгледана в аквакултура, и в червен цвят, в случай че е ловена с дънни тралове./Марица.бг
тагове риба
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР