Природозащитни организации се обединиха срещу промишленото отглеждане на норки за

...
Природозащитни организации се обединиха срещу промишленото отглеждане на норки за
Коментари Харесай

Екозащитници излизат на протест срещу отглеждането на норки за кожа у нас

Природозащитни организации се сплотиха против промишленото развъждане на норки за кожа у нас. Повод за митинга стана смяна в закона за изискванията на развъждане на окосмен и дръпнат дивеч.

Предложеният от зам.-министър Цветан Димитров план ще улесни активността на сходни развъдници за норки в страната и ще докара до взрив на нерегламентирани способи на развъждане, считат еколози.

На срещата по уточняване на текста участвали представители на държавни институции и притежателят на една от фермите за норки в страната. Гнева на природозащитниците идва от обстоятелството, че те не са осведомени за препоръчаните промени в закона, нито пък някой се е съветвал с тях.

„ В тази разпоредба има текстове, които на процедура легализират всичко в тези ферми”, разясняват те.

Една от възбраните, които ще отпадне, е развъждането на американски норки. Според организациите сега и в двете ферми в с. Маджерито и тази до варненското с. Любен Каравелово се отглежда точно този тип, а това е нелегално.

-->

Граждански организации алармират за подобен проблем още през 2015 година, когато още веднъж имаше митинги против отварянето на развъдника в с. Маджерито.

Инвеститорът там възнамерява оптималният брой на норките в тази плантация да доближи 200 хиляди Според Регионалната здравна ревизия активността на фермата за норки е изцяло регламентирана и всички условия за хуманното развъждане на животните са спазени.

Природозащитниците обаче желаят прекъсване на измененията в закона и възбрана на фермите за норки в страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР