Природозащитната организация WWF Бълггария организира кръгла маса и публичен дебат

...
Природозащитната организация WWF Бълггария организира кръгла маса и публичен дебат
Коментари Харесай

Въглищата спират. Какво ще правим след това?


Природозащитната организация WWF Бълггария провежда кръгла маса и обществен спор на тематика „ Справедлив енергиен преход “. Събитието е проведено взаимно от WWF и екологично съдружие „ За Земята “, в партньорство с КНСБ, КТ „ Подкрепа “, Българска стопанска камара и Национално съдружие на общините като част от плана „ Справедлив преход в Източна и Южна Европа”, изпълняван от WWF в Германия, Полша, Гърция и България.

Нуждата от обективен енергиен преход

Ангажиментите на Европейския съюз по Парижкото съглашение демонстрират, че сме очевидци на необратима наклонност, която води до извеждане на въглищата от енергийния микс. Това постанова основаването на изчерпателен метод за обективен преход във всичките 41 въглищни райони на Европа. Този метод би трябвало да предложи съответни други възможности, които да понижат отрицателните последствия за локалните общности и работещите във въгледобивния бранш и ТЕЦ-те, захранвани от въглища. В същото време от него се чака да подкрепи структурната смяна към устойчива локална стопанска система и справяне с нанесените последствия от десетилетията натоварен рандеман и замърсяване.

За да бъде сполучлив обаче, планът би трябвало да инициира сериозен и изчерпателен интерес у всички заинтригувани страни – от синдикати и представители на гражданския бранш и бизнеса, до локалните, националните и европейските институции.

Защо е значим този конгрес?

Именно това е нашата цел при организирането на актуалната кръгла маса – взаимно да сложим началото на градивен разговор сред представители на всички основни браншове. По тази причина на събитието ще участват отрасловите заместник-министри от Министерство на околната среда и водите, МЕ и МТСП, както и шефовете на Българска стопанска камара и на синдикалните организации КТ „ Подкрепа “ и КНСБ, Националното съдружие на общините, а също и експертни представители на Европейския синдикален институт и на Европейската бизнес конфедерация.

На форума въпросите за справедливия преход у нас ще бъдат сложени за първи път в общественото пространство, събирайки всички заинтригувани страни на едно място. Желанието на уредниците и сътрудниците е да предизвикват формален разговор в България и страната ни интензивно да се включи в европейските процеси за установяване на необходите средства за обективен преход в Европа в идващия финансов програмен интервал.

Главният специалист на стратегия „ Климат и Енергетика “ на WWF България Георги Стефанов ще показа работен вид на първия проект за обективен преход за района на Югозападна България, който също се изготвя по плана.

„ Въпреки че през годините бяха положени доста старания за опазване на въгледобива в България, видно е, че светът трайно върви към бъдеще без електричество от въглища. Много е значимо преходът към нови, устойчиви стопански действия да бъде структуриран и плануван вярно, тъй че в тези райони да не ставаме очевидци на обществени и екологични, нерешими от никому проблеми, което за жалост не виждаме да се случва в Бобов дол и Перник “, съобщи Георги Стефанов.

Публичният спор е разграничен официално на два дискусионни панела – политически и експертен, сред които е планувано и особено време за конференция и въпроси на публицисти.

Модератор на събитието ще бъде Славчо Нейков, ръководител на УС на Института за енергиен мениджмънт.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР