Природосъобразна практика на стопанисване на горите беше показана пред журналисти

...
Природосъобразна практика на стопанисване на горите беше показана пред журналисти
Коментари Харесай

Инж. Цветомир Генов: Саарландският метод е баланс между производителните и защитните функции на горите

Природосъобразна процедура на стопанисване на горите беше показана пред публицисти от централни и районни медии по време на теренната инспекция на насаждения, стопанисвани по Саарландския способ на развъждане на гори. 

 

Методът е образец по какъв начин могат да бъде стопанисван горския запас по този начин, че гората да извърши всички свои функционалности, в това число произвеждане на висококачествена дървесина с минимални средства при съблюдаване на високи стандарти за запазване на природата.

.

Представителите на медиите имаха опция да се срещнат с насажденията, в които е заложен методът на територията на Странджа планина, в региона на Държавно горско стопанство – Кости.

 

Природосъобразната процедура беше показана от шефа на Държавно горско стопанство – Кости, инж. Цветомир Генов и неговият заместител – инж. Георги Георгиев.

 

„ Методът има доста преимущества като най-важните от тях са, че не се работи върху цялото насаждение, а към определени „ дървета варианти “ и „ дървета на бъдещето “, дървета, на които ние в бъдеще ще разчитаме. Много е значимо за нас, че насажденията, в които е прибавен са по-устойчиви на абиотични фактори “, акцентира инж. Генов.

 

Според специалиста при обичайните способи на развъждане получаваме еднородна гора, с дребни коронки и надлежно дребна коренова система и при по-силен вятър се получава резултатът на доминото. При Саарландския способ се работи за определените дървета, които са с най-хубаво качество и не се подават елементарно на външни въздействия. Избраните дървета би трябвало да са витални и да са отмерено разпределени върху цялата повърхност.

 

„ Методът ни задължава да дефинираме дървета-опции от всички дървесни типове, които са показани даденото насаждение.

 

Дори в някои от случаите дървото да няма високи стопански индикатори, в случай че това са единично срещащи се типове, ние ги пазим, с цел да се резервира видовия състав. Отбелязваме ги и ги отглеждаме с една единствена цел - запазване на биологичното многообразие “, добавя инж. Георги Георгиев, зам.-директор на стопанството.Той акцентира, че не по-малко значим е и изборът на дървета – съперници, които пречат на дървета и се опръстеняват тъй че в околните две – три години се чака да се разпаднат сами.

 

Инж. Георгиев показва по какъв начин посредством потреблението на ръчни принадлежности се случва отстраняването на конкурентните типове. „ Така не се подвига звук, няма газове и трептения и може да се прави даже през гнездовия интервал на птиците.

 

Методът е обвързван с дълготрайно обмисляне и по тази причина оказва помощ за едновременното подкрепяне на екологичните функционалности на гората и производството на дървесина, безапелационни са специалистите.

 

Събитието е инициирано от Изпълнителна организация по горите в рамките първа медийна обиколка по план „ Мерки за запазване на дребния писклив орел и неговите местообитания в България ” LIFE18 NAT/BG/001051 по стратегия LIFE на Европейския съюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР