Природното , което взе и човешки жертви, се е случило

...
Природното , което взе и човешки жертви, се е случило
Коментари Харесай

Наводнението в Царево било заради силните валежи

Природното, което взе и човешки жертви, се е случило поради мощните превалявания, паднали в региона. Това е заключението на Министерски съвет от отчет, направен от представители на УАСГ, СУ, Българска академия на науките и други

" Подобни отчети се изготвят за 6 месеца, ние го изготвихме за 2 седмици, просто го забавихме малко ", съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов .

И предизвести - занапред следва тежката работа по правене на оценката за материалните вреди.

" Сигурни сме, че този отчет ще ни даде доста добра информация за развиване в доста по-ясни направления за развиване на проектите за ръководство на рисковете от наводнения, също по този начин и тактиката за климатична акомодация. Често съм казвал че българската инфраструктура не е съответна на българския климат, а още по-малко е съответна на климатичните промени, които следим и чакаме да се засилят, добави министърът.
 Потопът в Царево нанесъл вреди за 60 млн. лева
Потопът в Царево нанесъл вреди за 60 млн. лева

По дарителската сметка на Община Царево са събрани малко над 300 000 лв.

Какво е открил въпросният отчет - наводнението се е случило в подобен мащаб поради " образуване на метеорологична конюнктура на интензивни превалявания в композиция с присъщите географски особености на региона - тесни и къси водосбори, които предопределят посоката и скоростта на приливната вълна ", разясни на собствен ред заместник-министърът на екологията Петър Димитров .

Друг фактор, довел до огромните вреди, са огромното количество преместваеми уреди в долното течение на реките към Царево като каравани, фургони, бунгала и други, както и хидросъоръженията, несъобразени за сходна по мащаби вълна.

По субективна оценка на зам.-министър Димитров вредите са " по напълно предварителни данни " към 38 милиона лв..

Припомняме, че на 5 септември проливни дъждове. Най-силно наранена бе община Царево. Водното бедстие взе. Ведомствената в Народно събрание се събра, с цел да реши по какъв начин да помогне на засегнатите региони.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР