Природното бедствие напомни колко зависим е технологичният свят от единични

...
Природното бедствие напомни колко зависим е технологичният свят от единични
Коментари Харесай

Земетресение в Тайван – трус в технологичния свят?

Природното злополучие подсети какъв брой подвластен е софтуерният свят от единични снабдители

Електрониката, която използваме, и изкуственият разсъдък, който се надяваме скоро да се усъвършенства, зависят от една дребна страна, застрашена от географски особености и геополитически търкания (снимка: CC0 Public Domain)

Най-голямото земетресение в Тайван за последните 25 години прекъсна производството на полупроводници на острова. Предполага се – за малко. Но с това внезапно се усили вероятността софтуерната промишленост да усети известни последствия – а може би даже цялата международна стопанска система. Потенциалните резултати са обилни заради сериозната роля, която Тайван играе в производството на съвременни чипове, основата на технологиите на изкуствения разсъдък (AI) и смарт телефоните до електрически транспортни средства.

Земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер докара до сриването на над 25 здания, минимум седем смъртни случая и ранени повече от 900 души в Тайван. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), най-големият в света производител на съвременни чипове за клиенти като Apple и Nvidia, спря някои свои машини и изтегля личния състав си. Местният противник United Microelectronics Corp (UMC) също спря машините в някои фабрики и изтегля личния състав от избрани уреди в своите центрове в Хсинчу и Тайнан.

Защо трусът касае целия свят?

Тайван е водещият международен производител на най-модерните полупроводници, в това число процесорите, които стоят в основата на най-новите модели iPhone. Там се вършат и графичните чипове на Nvidia, които пък стоят в основата на образованието на AI механизми като ChatGPT на OpenAI и други типове „ генеративен изкуствен интелект “.

Тайван е източникът на към 80% до 90% от чиповете от най-голям клас. На процедура родината на тези устройства просто няма сурогат. Г-н Ян-Петер Клайнханс, шеф на плана за технологии и геополитика в берлинския мозъчен концерн Stiftung Neue Verantwortung, назовава Тайван „ евентуално най-критичната единична точка на срив “ в цялата полупроводникова промишленост.

Какви ще са последствията за AI?

Изкуственият разсъдък е най-горещият бранш в технологиите сега. Редица водачи на софтуерни компании напоследък предизвестяват за дефицит на чипове, нужни за образование на новите огромни езикови модели и генеративни логаритми. Но поръчките за тези чипове в огромната си част отиват към TSMC, тъй че даже къси спирания на производството там могат да се усетят от клиентите.
още по темата
Доколко фактически ще се стигне до такава степен – доста ще зависи от въпроса кои фабрики е евакуирала компанията и какъв брой бързо може да възобнови естествената си работа в тях. На първо време наложително би трябвало да се направи ревизия на положението на заводите и оборудването.

После, всяко влияние върху логистичната и енергийната инфраструктура на Тайван също ще се отрази на доставките на най-новите чипове. TSMC и други производители към момента не разясняват какво, съгласно тях, ще бъде въздействието на земетресението.

Не е една пакост

Тайван се намира в зона на трусове, тъй като е ситуиран в област, където се срещат две тектонски плочи. Но това е единствено част от казуса. Тайван е и точка на политическа „ среща на тектонски плочи “ – редица огромни страни имат едни или други искания към дребната страна.

Пекин счита Тайван за своя територия, която в последна сметка ще бъде присъединена. Голяма част от останалия свят не е склонен с апетитите на Китай, изключително Съединени американски щати. Администрацията на Байдън по всякакъв начин се старае да не допусне Пекин да постави ръка върху Тайван.

Опити за повече самостоятелност

Създаването на чипове е извънредно комплицирано, само че в продължение на десетилетия TSMC концентрира индустриалните си мощности на острова, тъй че инженерите да могат да работят дружно по фината конфигурация на машините и да споделят своя опит.

След спиранията на веригата за доставки поради пандемията държавните управления в Съединените щати, Европа и Япония приканиха TSMC да се диверсифицира географски. В отговор на това TSMC се зае построява фабрики за чипове в Япония и Съединени американски щати. Но тези нови индустриални линии няма да са за най-модерните чипове.

Euronews не пропусна да подсети, че Европейски Съюз одобри Европейския закон за чиповете през 2023 година, с цел да усили вътрешното произвеждане на полупроводници, както и да понижи зависимостта от единични снабдители като тези в Тайван.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР