Природният парк Кораб-Коритник в Албания, националният парк Шар планина в

...
Природният парк Кораб-Коритник в Албания, националният парк Шар планина в
Коментари Харесай

Албания, Косово и РСМ подписаха споразумение за най-големия трансграничен парк в Европа

Природният парк Кораб-Коритник в Албания, националният парк Шар планина в Косово, националният парк Маврово и националният парк Шар планина в Република Северна Македония скоро ще бъдат част от най-големия трансграничен парк в Европа с повърхност от над 242 хиляди хектара, съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на АТА.

По случай Международния ден на планините 11 декември в албанската столица Тирана се организира среща под надпис „ Природа без граници “ сред албанския министър на туризма и околната среда Мирела Кумбаро, косовския министър на околната среда, пространственото обмисляне и инфраструктурата Либурн Алиу и министъра на околната среда и пространственото обмисляне на Република Северна Македония Насер Нуредини.

„ Тези планински вериги служат като екологичен кулоар, в който се намират огромен брой значими типове растения и животни, освен на районно равнище, само че и на европейско и интернационално равнище, какъвто е да вземем за пример европейският зелен пояс. Що се отнася до туризма, виждаме предпазените територии като доста добра опция за развиването на екотуризма във всичките му форми “, сподели албанският министър на туризма и околната среда.

Според министъра на околната среда, пространственото обмисляне и инфраструктурата на Косово Либурн Алиу този план ще предложи нова вероятност за развиването на региона на Шар планина.

Алиу сподели, че в допълнение към туристическата дестинация Брезовица (в Косово), има тримерен проект за развиване на други зони за планински туризъм, както зимен, по този начин и летен, в сходство с критериите за запазване на природата.

Министърът на околната среда и пространственото обмисляне на Република Северна Македония Насер Нуредини приказва за визия, която пази естествените полезности на предпазените територии, а въпреки това обезпечава стабилно ръководство, като не ги трансформира в музеи на природата, а основава нови благоприятни условия за социално-икономическо развиване на локалните общности.

Проектът сред трите страни цели взаимно трансгранично развиване на природосъобразния туризъм, взаимно трансгранично ръководство на района, взаимно разпространение на характерното естествено и културно завещание оттатък границите и други

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР