Природният газ за вътрешния пазар поевтинява с 11.31 на сто

...
Природният газ за вътрешния пазар поевтинява с 11.31 на сто
Коментари Харесай

Газът поевтинява от днес с над 11%, парното – с 4%

Природният газ за вътрешния пазар поевтинява с 11.31 на 100 от 1 май, а в следствие това падат и цените на топлофикациите приблизително с 3.95 %, реши Комисията за енергийно и водно контролиране на закрито съвещание в петък. Това заяви ръководителят ѝ Иван Иванов в онлайн брифинг.

Тарифите бяха одобрени, откакто същия ден публичният снабдител " Булгаргаз " внесе последните данни за цените на петролните деривати и на природния газ в европейските хъбове, на чиято база към този момент всеки месец се дефинира какъв брой ще коства съветския прероден газ.

" Булгаргаз " при започване на април пресметна понижаване на цената с 6.67 на 100, на чиято база се очакваше спад и на цените за топлинната е електрическата сила от 1 до 3 % за другите топлофикации. Заради срутва на петролните пазари обаче поевтиняването слиза още надолу.

Така от 1 май природният газ, продаван от държавното сдружение, ще коства 22,35 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което е с 2.85 лева./MВтч.

Спрямо цените на синьото гориво, които бяха годни до 31 мар.2020 година - преди да влязат в действие предоговорените условия на контракта с " Газпром износ ", понижението е 49.25%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР