Природният газ в Европа поевтиня в началото на търговията във

...
Природният газ в Европа поевтиня в началото на търговията във
Коментари Харесай

Газът в Европа най-евтин от 10 седмици насам

Природният газ в Европа поевтиня при започване на търговията във вторник до най-ниската си стойност от 10 седмици насам - към 160 евро за мегаватчас. Тази цена е с близо 50% под рекордните равнища от над 300 евро за мегаватчас, достигнати на 7 март и по-късно на 26 август тази година, заяви " Труд бг ".

Поевтиняването на синьото гориво е вследствие на намаляване на опасенията за газов дефицит на фона на по-мекото време и съвсем запълнените газови складове в Европейския съюз, като в това време не престават огромните по размер доставки от Норвегия и на полутечен природен газ.

Към 2 октомври газовите складове в Европейски Съюз са запълнени приблизително на 89,32% - над междинното равнище от предходните пет години, като в Германия запълняемостта е 92,08%. Запълняемостта на бъгларкото газово вместилище в Чирен към същата дата е 76,31%, съгласно данни на GIE (Gas Infrastructure Europe).

През идващите няколко седмици се чака температурата в Европа и Обединеното кралство да остане над естествената, което допуска и понижено търсене на газ. Според газовия анализатор на компанията Refinitiv Юрий Онишкив вероятностите за цените към днешна дата са за тяхно намаление заради по-слабото планирано търсене и постоянния норвежки импорт.

След поевтиняването на природния газ на хъба в Нидерландия, следобяд последва леко връщане на цената на горивото до 164 евро за мегаватчас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР