Природният газ ще продължи да поскъпва в следващите месеци. Това

...
Коментари Харесай

Не, не чакайте да стане по-евтино

Природният газ ще продължи да нараства в идващите месеци. Това рефлектира директно на цените на парното и топлата вода, а оттова и на тока. За бита това значи още по-високи сметки тъкмо в средата на зимата.
Продължаващото към този момент девети следващ месец покачване на природния газ е гаранция за изключително повишаване и при тока, парното и топлата вода. Техните цени към този момент бяха вдигнати от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на 1 юли, само че още преди семействата да усетят резултата от това, регулаторът ще утвърди нов скок. С натрупването резултатът ще е повече от осезателен. Първите такива сметки ще дойдат през февруари - за потреблението през януари.

Разбира се, хората, които употребяват природен газ в домовете си, ще усетят първи смяната. Сметките тази зима ще са двойно по-високи от миналогодишните.

Тази зима обаче поради политическата рецесия, а и поради европейските правила за свободен пазар, административно решение на проблемите надали ще има. Цените в енергетиката просто ще продължат да порастват.
Нагоре и още нагоре
Последно - от началото на септември цената на газа към този момент е 69.4 лева./мВтч без такси за транспорт, достъп, данък и Данък добавена стойност. За съпоставяне - цената през август бе 57.60 лева./мВтч, или става въпрос за нарастване от 20.5%. По-фрапантното в тази ситуация е друго - че за същия интервал на предходната година цената е била едвам 22.46 лева./мВтч, или над три пъти по-малко.

Причините за скъпия газ са няколко - от възобновяване на стопанската система до това, че от предходната година в цената му у нас влиза и така наречен пазарна съставния елемент, в която се отразени междинните цени на газа на интернационалните пазари. На 8 септември холандският хъб TTF записва нов ценови връх - 54.26 евро/мВтч, или над 100 лв. за мегават, което приказва единствено за едно - повишаването ще продължи.
Капитал - брой 36
Въпреки новите цени на газа обаче най-голямото българско частно сдружение в бранша на природния газ " Овергаз " не чака също такова огромно покачване за клиентите си. По информация на " Капитал " за клиентите на компанията пазарното повишаване ще бъде двойно по-малко, защото сдружението няма да подвига цените за доставяне и систематизиране.
Поскъпването на тока през зимата на 2013 година провокира всеобщи митинги, които доведоха до оставката на първото държавно управление на Бойко Борисов. Фотограф: Николай Николов
Като цяло газификацията на бита у нас остава на ниски равнища. Според последния годишен отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране общият брой клиенти на газовите сдружения към края на 2020 година е 132 424, от които небитовите са 7772, а битовите - 124 652. И въпреки всичко броят на клиентите е повишен с 10.6% за една година (през 2019 година те са били 119 745). От тях " Овергаз Мрежи " обслужва максимален брой клиенти - 78 757, което е 60% от всички консуматори на природен газ в страната. " Моята основна фантазия е газификацията, само че с цел да става тя по-лесно и потреблението на природния газ да е атрактивно за от ден на ден българи, е хубаво природният газ самичък по себе си да не е безценен ", разяснява неотдавна пред " Капитал " притежателят на компанията Сашо Дончев. Засега обаче това наподобява мъчно постижимо.
Парното ще нарастне. Но след изборите
Извънредно високите стойности на природния газ напълно скоро ще влязат и в сметките за парно. Последно цени на топлоенергията бяха изменени от 1 юли, когато междинните цени за страната се покачиха с към 16%, а за София - с към 20%. Тези дни обаче ръководителят на КЕВР Иван Иванов разгласи, че управлението на " Топлофикация София " е поискало ново нарастване с 20% от 1 септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР