Природният газ, най-чистото и най-бързорастящо изкопаемо гориво, се оказа част

...
Природният газ, най-чистото и най-бързорастящо изкопаемо гориво, се оказа част
Коментари Харесай

Китай и САЩ вече налагат мита и върху търговия която не съществува

Природният газ, най-чистото и най-бързорастящо изкопаемо гориво, се оказа част от многомилиардната комерсиална война сред двете най-големи стопански системи в света - Съединени американски щати и Китай, написа Bloomberg.

Когато Вашингтон вкара мита за китайски артикули на стойност 34 милиарда $, Пекин отговори с цени върху лист от артикули, включващ природен газ, доставян по водопровод от Съединени американски щати. Президентът Доналд Тръмп предложи мита върху китайски импорт за 200 млн. $ във вторник, а листата с продуктите включваше полутечен природен газ от Китай.

Дотук добре, като изключим обстоятелството, че... тази търговия сред двете страни не съществува. Китай е вторият по величина вносител на втеченен природен газ в света и няма съоръжения за втечняване, с които могат да изнасят горивото.

И в случай че някой не е построил скришен подводен газопровод с дължина 10 000 км, който до момента да е бил незнаен, Съединени американски щати не изнася газ за Китай по водопровод.

Газът не е единственият артикул, който е намесен изцяло несвоевременно в нарастващия комерсиалния спор. Например Вашингтон включи жива пъстърва в най-новия лист с мита, въпреки че рибата явно не е била изпращана жива от Китай до Съединени американски щати най-малко от четвърт век, по публични данни.

Радио- и аудиокасетофоните за коли също са в листата с мита на Тръмп, само че те не са внасяни в Съединени американски щати от 2006 година, 5 години след появяването на iPod. Вашингтон наложи цени и върху електрическата енергия от Китай, макар че неналичието на транс-тихоокеански електропроводи евентуално ще бъде по-очевидната преграда пред търговията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР