Природата непрекъснато ни изумява. Ако нямаше научни доказателства за много

...
Природата непрекъснато ни изумява. Ако нямаше научни доказателства за много
Коментари Харесай

5 изключително странни факта от животинския свят

Природата непрестанно ни изумява. Ако нямаше научни доказателства за доста от нещата, протичащи се в животинското царство, мъчно бихме им повярвали. Колко необикновено ви звучи, че сърцето на скаридата се намира в главата? А, че дребният култивиран охлюв има 14 000 зъба, до момента в който при други типове броят може да доближи 20 000? Наистина. Животните вършат доста шантави неща, които не можем да си представим. Ето няколко обстоятелството, които ще ви го потвърдят.

Камшикоопашатите гущери Aspidoscelis neomexicana са единствено женски и яйцата им се развиват без оплождане. Въпреки това, те се ухажват.

Чрез развой, наименуван „ партогенеза “, гущерът от типа Aspidoscelis neomexicana се възпроизвежда асексуално. Учените обаче са следили по какъв начин женските се ухажват една друга. Причината за това е, че тези дейности подтикват овулацията. Видът е кръстоска сред Aspidoscelis inornata, който населяват поляните и Aspidoscelis tigris, живеещ в пустините. Хибридът от тези два типа не ражда здрави мъжки и това е повода всички да са женски.

Скорпионната муха е насекомо, което впечатлява колегата си като му носи плячка. Но някои мъжки не са толкоз положителни в лова, по тази причина се преструват на женски и чакат други мъжки да им дадат плячка. След това отлитат с подаръка и го дават на същинска женска.

Начинът, по който скорпионните мухи се кръстосват е много неповторим. Мъжкият търси насекомо, което да улови, след което го пробва. Ако плячката е задоволително добра, той я провисва на листо, канейки женска муха да я изяде. Докато прави това, мъжкият изпуска миризма, която женските улавят от 15м. Когато женската я надуши, тя каца на листото, снижава криле и изяжда плячката като знак на утвърждение. Ако женската не хареса подаръка, тя отлива. Ако остане, се чифтосва с мъжката.

Но има някои мъжки, които са майстори на измамата. Те имитират държанието на женската, с цел да открадната плячката и по-късно я дават на същинска женска. Учените са открили, че при тази реплика триумфът за чифтосване е към 22%, до момента в който при мъжките, които ловуват сами – 14%.

Двупръстите ленивци, известни със своята мързеливост, се чифтосват единствено за пет секунди.

Наричани „ най-бавните твари на света “, ленивците прекарват множеството от живота си мързелувайки и висейки с надолу главата от клоните на дърветата. Ако се движат, те не изминават повече от 40м дневно. Но когато стане въпрос за чифтосване, целият развой лишава пет секунди. Започва се, когато женската издаде вик, с който показва готовността си. Ако в близост има повече от един любовник, те се бият, като провисват от клоните и замахват един към различен.

Ленивците се чифтосват сред септември и ноември и също като множеството им действия, това също се случва висейки надолу с главата. Дори раждането на дребното след към 10 месеца става до момента в който майката виси.

Най-близкият жив родственик на слона е скалистият даман – малък, бухнал бозайник.

Едва ли бихте се сетили за това, когато гледате един слон. Действително обаче най-близкият му родственик е животинче, наречено каменист даман. То населява Субсахарска Африка, Мадагаскар и басейна на река Конго. Тежи едвам 4 кг.

Тревопасният даман и слонът принадлежат към античния клас животни Tethytheria. В праисторически времена, слонът и скалистият даман са тръгнали по два доста разнообразни пътя на еволюцията, заради което през днешния ден въобще не си наподобяват. Все още сред тях има някои прилики, като бивните и някои сходности в репродуктивните органи, както и плоските нокти на пръстите.

Изпражненията на вомбатите са на кубчета. Те създават 80 до 100 кубчета за една нощ.

Учените към момента не са разгадали мистерията зад този факт. Вомбатите оставят след себе си кубчета изпражнения върху камари пръст и по камъни като форма на връзка с други себеподобни. Според някои теории, това е метод за маркиране на територия или играе роля при чифтосването.

За да откриват за какво е такава формата на изпражненията им, учените са изучавали храносмилателния им тракт. Открили са, че кубчетата се образуват в червата, преди изхождането и са дълги към 2см. Вомбатите храносмилат към две седмици и стените на червата им се разтягат неравномерно – някои елементи са по-стегнати от други – което разрешава образуването на необикновената форма. Това е неповторима линия в животинското царство.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР