Природата е пълна с тайни и странни капризи. Ето някои

...
Природата е пълна с тайни и странни капризи. Ето някои
Коментари Харесай

Десет невероятни странности на природата

Природата е цялостна с секрети и странни прищявки. Ето някои от удивителните феномени в природата, почтени за вашето внимание.

ЧУДОТО МИШКА

Мишката може да премине през отвор с диаметър на обикновенна писалка. През лятото мишките живеят на открито, само че щом стане студено те се стремят да се стоплят в нашите домове. Мишките имат мек череп. Поради което отвор с диаметър на писалка е задоволително огромен за тях. Оказали се вътре в помещение, те ще гризат на практика всичко, включително бетон, олово и пластмаса. Правят го, с цел да поддържат непрекъснато растящите зъби в нужната за тях дължина.

Въпреки публикуваното мнение мишките не обичат сирене, само че понякога го ядат. Те могат да подскочат на височина до 45 сантиметра, могат да плуват и да се катерят по отвесна стена, а също да слизат от горе надолу. За да отбраните своя дом от мишки  проверете всички дребни дупки с писалка. Ако тя влиза в отвора, това значи, че и мишките могат да обхванат вътре.

ПРАВОЪГЪЛНИ ЗЕНИЦИ

За разлика от множеството животни, козата има правоъгълни зеници.

Ние постоянно си представяме зениците кръгли, защото точно такива виждаме при хората, само че при козата /както и при множеството копитни животни/ прорезите в очите са хоризонтални, като одобряват в разширено положение правоъгълна форма. Това дава опция да вижда в бранш от 320-340 градуса, затова те могат да виждат всичко към себе си, без да е належащо да движат глава. Човек вижда в бранш от 160 до 210 градуса. Следователно, животните с правоъгълни очи могат по-добре да виждат през нощта, заради по-големите зеници, които денем могат да бъдат компактно присвити, с цел да лимитират достъпът на светлина. Интересно е, че и октоподите имат правоъгълни зеници.

СЛЕПИ КОНЕ

Конете не могат да виждат директно пред себе си. Те имат доста необятно поле на зрението – освен това, имат най-големите очи сред всички млекопитаещи и могат да виждат в бранш до 350 градуса.

Но при конете има две бели петна: първото е директно пред тях, второто е зад главата. Конете са изцяло слепи за аления цвят.

БОЛНИ ПЛЪХОВЕ

Плъховете не са в положение да повръщат, тъй като сред техните два стомаха е ситуирана бариера, а също по този начин са неспособни да ръководят мускулите на диафрагмата, които са нужни за това деяние. Това прави плъха изключително схватлив към токсини. Заради плъховете изначало пробват храната, с цел да схванат дали няма да се почустват зле /те не могат да повръщат, само че могат да усещат гадене/. Ако всичко е наред стартират да се угощават с цялостна мощ.

ГОРИЛА ГОРИЛА ГОРИЛА

Научното наименование на горилите е Горила Горила Горила. Разбира се, би трябвало да уточним, че това е научното наименование на избран тип горила – западната низина горила. Този тип е най-разпространен и евентуално него ще видите в зоологическата градина.

ЛЕБЕДИ УБИЙЦИ

Лебедите могат да счупят ръката на човек. Когато ви се прииска да нахраните прелестните лебеди, а по-късно да ги погалите по гърба, не би трябвало да го вършиме. Лебедите са извънредно нападателно настроени, защитавайки своите пиленца и ще употребяват своите необикновено мощни криле, с цел да отхвърлен всяка евентуална опасност, включително и от хората. Размахът на крилата им доближава до три метра.

КРЕХЪК ПАЯК

Ако изпуснете паяк тарантула той ще се счупи. Ако вие не сте алергични към отровата на тарантулата, то тези паяци са безвредни за хората, само че ухапването им е много мъчително. Някои паяци птицеяди могат да оставят власинки от своите крачета, жилейки индивида, което провокира огромен дискомфорт. Тарантулата има екзоскелет, което значи, че скелетът е извън, както при раците. Те обновяват своя екзоскелет непрекъснато, лежешком по тил. В подобен миг е по-добре да стоите надалеч от тях, защото заради своята накърнимост в това положение, те ще нападат всеки, който може да съставлява опасност. Поради изключителната чупливост на екзоскелета, даже в случай че падне от дребна височина, тарантулата умира.

ОПАСЕН ОРЕХ

Мускатният орех, прочут като индийско орехче, е токсичен. Той е халюциноген, който непрекъснато се употребява за ароматизиране на сладкарски произведения и още доста вкусни ястия. Но индийското орехче в действителност е отрова, която може да ви убие, в случай че сте изложен на влияние на странични резултати вследствие на използването на лекарствени препарати. Попадането на 2 грама мускатен орех в организма провокира странични резултати, които са вероятни при приложимост на амфетамини, а точно: повишение на температурата, гадене, главоболие. Попадането на 7,5 грама мускатен орех в организма, провокира спазми, а 10 грама – халюцинации. Ако вие изядете целия мускатен орех, това може да провокира неуравновесеност, проявяваща се с комплицираност на съзнанието и възприятие на неизбежност.

ПОЛЮЛЯВАЩИ съдебна експертиза ЛИСТА

Растението десмодиум може бързо да движи листатата си даже и при липса на вятър. То е тропическо растение, произхождащо от Азия, което има неповторимата дарба да разклаща своите листа. Те бързо се завъртат към оста си, подскачайки нагоре-надолу.

Съществуват още няколко такива растения с сходни привички – да вземем за пример Венерината мухоловка. Но това растение е най-причудливото и минимум известно. Разбира се, би трябвало да се посочи, че когато се каже,,бързо ” във връзка с растение, това не е изключително бързо, само че се вижда с невъоръжено око.

ГОРЕЩ БРЪМБАР

Невероятно комплицирано устроеният бръмбар-бомбардир има удивителна и неповторима дарба: при евентуална опасност той „ изстрелва ” с невероятна скорост кипяща течност, която се образува и събира в корема му. Течността е комбиниране на водороден пероксид и хидрохинон, които се съединяват в корема на бръмбара и там протича химична реакция, която образува отровен и парещ разтвор. Течността е убийствена за дребни инсекти, а контактът й с кожата на индивида предизвиква мощна болежка.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР