Природата е не просто нашият дом, тя ни дава всичко,

...
Природата е не просто нашият дом, тя ни дава всичко,
Коментари Харесай

„Да откриеш България“: Как да опазим равновесието и чистотата в природата?

Природата е не просто нашият дом, тя ни дава всичко, с цел да ни има. Ние би трябвало да се държим и да се грижим за нея, както го вършим за личния ни дом.

Когато навлизаме в дадена естествена среда е добре да се осведомяваме какъв е нейният статут? Дали е предпазена територия. Ако е предпазена, какви са режимите. Те не са основани инцидентно, а с цел да подсигуряват опазването на типовете, които са там.

 „ Да откриеш България “: Как да опазим равновесието и чистотата в природата? Снимка: Ладислав Цветков

„ Първото и най-важно нещо съгласно мен е в природата да бъдем тихи. Да се движим по маркираните направления. Не би трябвало да забравяме, че природата е на всички места към нас и в действителност както ние имаме някакви обществени правила в градската среда, би следвало в природата да не сме като развързани животни, а да следваме избрани правила. За страдание човек толкоз се е откъснал от природата, че не помни тези правила, които са ни вродени “, споделя сподели Волен Аркомарев, Българско дружество за защита на птиците.

Това е едно удивително вековно дърво от типа Цер. Столетия пораства на това място. Но от другата страна хората са оставили боклуци. Това не е ли срамотия?

Планина, море, реки и пещери. На всички тези места би трябвало да знаем какво е редно и какво не е редно да вършим, с цел да не нарушаваме равновесието в природата.

Отношението към природата и нейното запазване се реализира на първо място с образование и обучение. Това вършат годишно деца от католическата организация на скаутите в България.

„ Да, това е средство, посредством което децата да се приближат към природата и всеки да я обикне. Тази хубост, която бог е оставил няма по какъв начин да не бъде видяна. И за нас е благополучие, че сме тук. Тук има заложени доста разнообразни хрумвания за природа и педагогика. Едно е да опазваш природата, едно е да я обичаш, едно е да я цениш, едно е да живееш в нея и всичко това носи друга добавена стойност. Това е и главната цел на последните енциклики на Светия Отец Папата. Насочени към екологията и дейностите на индивида върху природата. Защото в последна сметка това е един дом, който ни е дал Господ и ние би трябвало да се научим да го опазваме и съхраняваме за бъдещите генерации “, споделя Григор Григоров, католически скаути България.

„ Точно за нашия сегмент имаме всички естествени дадености. Единственото, което ни липсва, е частта с опазването на природата. От Хърватия на изток в реките се виждат едни отпадъци, в противоположна посока такива няма. При нас нямаме политики за разчистване и запазване на реките “, изясни Борислав Пауновски, който е рафтинг инструктор.

Едно място може и да е доста красиво, само че да не е пощадено от нас хората. Вместо да се любуваме на гледката, какво откриваме тук? Обелка от вафла и нещо, което е камшик за природата. Това са тези мокри кърпички, които се разграждат в природата епохи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР