Природата е могъща и величествена и в това сме се

...
Природата е могъща и величествена и в това сме се
Коментари Харесай

Кои са най-големите вулкани в света

Природата е могъща и величествена и в това сме се убеждавали безброи пъти. Природните бедствия пък регулярно ни припомнят в действителност какъв брой дребни и беззащитни сме пред нея.
 Исландия в заплаха - страната е изправена пред ново огромно вулканично изригване
Колко ужасно е ситуацията с вулкана в Исландия

Какво е евентуално да се случи и какви са рисковете

Същото важи и за изригването на вулкани. Явление, което не се среща всеки ден, само че когато се случи, всички приказват за него. В момента в Исландия е много напечено, тъй като малкият  крайбрежен град Гриндавик бе евакуиран поради заплаха от изригването на вулкан.

Случващото се там, а и притеснителната интензивност на Етна в Италия, ни предизвикаха да се поразровим, с цел да разберем кои са някои от най-големите вулкани в международен мащаб.

5. Семеру

Класацията стартира с вулкана, който се намира на индонезийския остров Ява. Той се издига на 3676 метра надморското ниво и изригна за последно в края на предходната година. 
 Снимка 642117

Тогава изригването му образува дирек в небето от пепел, достигащ височина от 15000 метра. Предното огромно изригва на вулкана се състоя през 2021 година, когато 51 души починаха, написа CNBC. Семеру е прочут и под името Махамеру и през последните 200 години изригва на няколко пъти.

Въпреки това, десетки хора не престават да живеят в другояче плодородните му скатове. Нещо, което се следи при множеството от всички 129 дейни вулкана в Индонезия.

4. Фуджи

Планината Фуджи се издига на 3776 метра надморско ниво и е най-високата планина в Япония. Освен това е и деен вулкан. Според National Geographic, името ѝ евентуално идва от локална дума, означаваща господ на огъня.
 Снимка 642116

За локалните вулканът е заветен и за него има доста легенди и митове. Макар да е систематизиран като деен вулкан, Фуджи за последно е изригвал по-сериозно през далечната 1707 година Учените обаче считат, че е въпрос на време той още веднъж да изригне.

3. Попокатепетъл

Отиваме в Мексико, където вулканът с по този начин комплицираното за нас име Попокатепетъл се издига на внушителните 5426 метра над морското ниво.
 Снимка 642114

След като близо 70 години бива спокоен и нищо не се случва, през 1994 г. Попокатепетъл изригва. От тогава той е деен и дребните изригвания са постоянно срещани.
 Най-смъртоностните изригвания на вулкани през последните 25 години
Най-смъртоностните вулкани за последните 25 години

Индонезия несъмнено заема челните места

През 2019 година той даже изригна цели 14 пъти в границите на една нощ, напомнят от CNN. Само преди няколко месеца вулканът отново подсети за себе си, като още веднъж изригна няколко десетки пъти за денонощие.

2. Килиманджаро
 Снимка 642113

В подножието на върха остава едно от най-популярните за посещаване от туристи места в Танзания. Неговата височина от 5895 метра го подрежда на второ място в класацията за най-големите вулкани в света. Освен това е най-високият връх на целия африкански континент.
 До върха на Килиманджаро и назад - мрак, мраз, камъни и малко въздух
Мрак, мраз, камъни и малко въздух - до върха на Килиманджаро и назад

Кратък справочник какво да чакаме, до момента в който покоряваме най-високия връх на Африка - Ухуру

Върховете му са заснежени, само че учени предизвестяват, че в околните 20 години снегът може да изчезне. Най-високият му връх се споделя Ухуру и на суахили означава независимост. За благополучие, вулканът не е изригвал от към 360 000 години, или най-малко по този начин считат учените. 

1. Мауна Лоа

И по този начин доближаваме до абсолютния първенец при вулканите, когато стане дума за височина. Мауна Лоа е един от пет вулкана, които образуват Големия остров на Хаваите и се издига на 9170 метра над морското ниво.
 Снимка 642112

За разлика от Килиманджаро, Мауна Лоа е много деен, като за първи път изригва през 1843 година Или най-малко тогава е първото му обширно документиране. От тогава вулканът е изригвал цели 34 пъти, като последно го направи през ноември 2022 година
 Мауна Лоа, вулкан, Хаваи и какво се случва в най-големия вулкан в света
Какво се случва в най-големия вулкан в света

Мауна Лоа е една в действителност зебележителна панорама сега

Преди това не бе изригвал близо 40 години. За разлика от множеството вулкани, Мауна Лоа не изхвърля кой знае какъв брой мощно магма и пепел във въздуха, а самата магма се стича относително постепенно по скатовете му. Въпреки това локалното население е застрашено най-много от рисковите газове, които се освобождават при изригване.
анкета
Има ли връзка сред активизирането на вулканите и измененията в климата?
Да, и не се приказва задоволително за казуса Не, това с климата е някаква интрига Чудя се по какъв начин планетата още не се е взривила Не знам, само че към този момент желая на Марс
Да, и не се приказва задоволително за казуса

Не, това с климата е някаква интрига

Чудя се по какъв начин планетата още не се е взривила

Не знам, само че към този момент желая на Марс

Извън топ пет остава най-големият деен вулкан в Европа - Етна (3350 метра), който изригна преди няколко дни. За съпоставяне ще кажем, че един от най-малките вулкани в света е Таал (311 метра) във Филипините. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР