Припомняме ви този материал на д-р Павлина Андреева, който е

...
Припомняме ви този материал на д-р Павлина Андреева, който е
Коментари Харесай

Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д

Припомняме ви този материал на доктор Павлина Андреева, който е постоянно потребен.

Лятото е времето, в което елементарно можем да си набавим витамин Д по натурален метод. Половин час на ден на слънце е задоволително, с цел да се синтезира в кожата нужното количество от този значим витамин, отговарящ за здравината на костите и зъбите, за положителната работа на сърдечно-съдовата система, за предварителна защита на депресията.

През зимата обаче може да се окаже, че ви липсва витамин Д и е значимо да разберете по какъв начин тялото ви алармира за това.
 image2_16x9.png Годишният Хороскоп за 2024-та на Edna.bg! Какво следва в кариерата, любовта и здравето пред 12-те зодии На фокус
Имайте поради, че слънцезащитните кремове пречат за неговия синтез. Те защищават кожата и би трябвало да се употребяват, само че най-малко няколко минути би трябвало да се лишим от тях, с цел да са здрави и костите.

Витамин Д се набира и от някои храни (яйца, масло, телешки черен дроб и др.), само че главната роля за неговият синтез е слънцето.

Проучване от преди няколко години сподели, че 75% от популацията има дефицит на витамин Д. Има някои насочващи признака за недостиг на витамина, в случай че ги откриете, направете си лабораторно проучване на равнището на витамин Д в кръвта и вземете ограничения.
 10 храни и питиета, богати на витамин D  10 храни и питиета, богати на витамин D  10 храни и питиета, богати на витамин D  10 храни и питиета, богати на витамин D
В ранната кърмаческа възраст дефицитът на витамин Д се показва с изпотяване, безпокойство, понижен мускулен тонус, особено омекване на задната част на главичката на бебето.

При възрастните изобилното изпотяване, изключително по челото без да има забележима причина (горещо време, физическо натоварване, климакс) може да е симптом на дефицит на витамин Д.

Витамин Д е директно обвързван със здравината на костите и проблемите с тях са очевиден симптом за дефицит на витамина. Остеопорозата директно се въздейства от равнището на вит.Д в организма наред с другите аргументи за нея (хормони, придвижване, възраст, наследственост).

 витамин Д Thinkstock

Доказателство е фактът, че в Индонезия такава диагноза не се среща, макар, че там хората не употребяват мляко (калций), само че са непрекъснато на слънце и доста се движат. Болки в костите, счупвания при незначителни контузии насочват към дефицит на вит.Д и той би трябвало да се приема в допълнение след съответните проучвания.

Хроничната отмалялост също е сигнал за дефицит на витамин Д. При неговата липса мускулите изгубват своя тонус и даже обикновените придвижвания бързо водят до отмалялост. Сърцето също страда, и то е мускул.

Пряко обвързвана с дефицит на витамин Д е остеомалацията. Тя е генерализирано костно заболяване с нарушена минерализация на костната тъкан. Костите губят своята резистентност и елементарно се стига до деформации и травматични увреждания. Проявите на заболяването са болки в костите, лесна уморяемост, деформации на някои кости, мускулна уязвимост, изключително в седалищните мускули, което води до присъщата „ патешка ” походка.

Депресията също се свързва с дефицит на витамин Д. Не са изяснени точните механизми, само че е открито, че при множеството хора с меланхолия има недостиг на този витамин.

 витамин Д Thinkstock

До дефицит на витамин Д се стига или при непълен импорт посредством слънцето и храната, или при проблем с неговото асимилиране. Последното се случва при хронични стомашно-чревни болести, които пречат на резорбцията на витамина, a чернодробните и бъбречните болести нарушават синтеза на витамина.
 10 храни и питиета, богати на витамин D  10 храни и питиета, богати на витамин D  10 храни и питиета, богати на витамин D  10 храни и питиета, богати на витамин D
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР