Припомняме, че скандалната далавера с ремонта на вагоните, както и

...
Припомняме, че скандалната далавера с ремонта на вагоните, както и
Коментари Харесай

Транспортният зам.-министър Георги Григоров харизал 30 млн. лв. народна пара̀ на борческа групировка. Шефът на парламента ли го спаси от уволнение?

Припомняме, че скандалната спекулация с ремонта на вагоните, както и още една – поръчка за защита на вагоните, още веднъж за същите пари – 30 милиона лв., още веднъж без конкурс, дадена макар съществуването на особено лично звено за сигурност на железниците, се разиграва през коронавирусната 2020 година Тогава въпросният Григори Григоров е ръководител на Съвета на шефовете на БДЖ.

 

Георги Григоров е назначен на върха в БДЖ от тогавашния министър на превоза и сегашен ръководител на Народното събрание Росен Желязков, въпреки и ротационен от името на ГЕРБ.

 

Тъй като самичък е правист, Желязков не може да не е обърнал внимание на далаверата още като министър. Само че едвам служебното държавно управление, в което Асен Василев и Кирил Петков бяха министри, освен разкри скандалните поръчки, само че ги даде на прокуратурата и оттова те към този момент стигнаха до съда.
Какво той ще реши  можем да предположим, поради безспорните и открити обстоятелства и условия.

 

За да опресним паметта на хората, които лобират Георги Григоров да остане на поста зам.-министър в министерството на превоза, припомняме по какъв начин той отхвърля да отбрани публичния интерес и вместо това облагодетелства частна компания с борческо минало и много противоречиво настояще.

 

На 29.06.2021 година служебният кабинет, в който изгряха политическите звезди на Петков и Василев и на чиито криле те сътвориха политическия си план Политическа партия, уволни Григори Григоров.  Резолюцията е: „ Редица нередности и административни нарушавания " в извършените публични поръчки от БДЖ - Пътнически транспорти ЕООД за ремонт на вагоги и за защита ”.

Едно от най-фрапиращите е сключването на контракт за ремонт на 15 вагона. Цялата стойност на контракта възлиза на над 30 млн. лева с Данък добавена стойност, т.е. ремонтът на соц. вагон с Данък добавена стойност излиза по над 2 млн. лева, каквато е цената на чисто нов, съвременен, актуален, софтуерен западен вагон.

Оказва се, че предприятието няма авторски права върху плана на вагоните, което значи, че реновирането им може да бъде осъществено и от различен цех.

 

Още по-интересното е КОЙ и по какъв начин печели скандалната и противозаконна поръчка, тъй като това разкрива цяла незаконна скица, очевидно замислена авансово като многоходова композиция:

 

 

Оказва се, че първо въпросната частна компания „ Инерком “ е изкупена в навечерието на поръчката от Валери Димитров – необут на софийския клон на в миналото могъщата борческа формация от Пловдив, известна от медиите като Седмиците или 777 и с банкрута на Кристалбанк при Виденов.

 

После сегашният „ антикорупционен ” зам.-министър на Промяната Григори Григоров, убедил се, че това е свършено, пуска поръчката.

 

За да не се явяват други претенденти, които да предложат действителна – доста по-ниска и съответна на пазарната цена, уредникът стартира надълбоко погрешен мотив, тъй че процедурата да се организира без търг и конкурс.

За да мине, се твърди, че няма различен, който може да направи ремонт на тези вагони, което – несъмнено – не дава отговор на истината. 
Нещо повече, даващият поръчката е наясно за неналичието на лиценз и авторски права на тогавашния държавен цех, който към този момент е станал частна компания.

Въпреки всичко това и с ясното схващане какво прави, той подписва скандалната договорка, платена с нашите пари на данъкоплатци.

 

Тази работа е осъществена през коронавирусната 2020 г. и никой, изключително Министерство на вътрешните работи, Следствието и Прокуратурата не й обръща внимание.

 

Даже отрасловият тогава министър на превоза, а в този момент началник на Парламента, юристът Росен Желязков, който няма по какъв начин да не е бил в течение като принципал на другояче банкрутиралото държавно сдружение – транспортьор.

 

Струва ли ви се разумно?

 

Още повече, има и различен абсурден контракт, подписан от управлението на БДЖ, отпред с Григори Григоров, освен това още веднъж с героичен привкус и дни преди служебното държавно управление да бъде назначено от президента Румен Радев, в самия завършек на ръководството на Борисов 3. Той пък е за защита на обекти на националния жп транспортьор в цялата страна с частна и още веднъж пловдивска по корени компания.
Това става макар че държавната компания, на която не се числят гарите – те са към НКЖИ, а най-вече вагони, има лично звено за сигурност с личен състав и всички нужни атрибути. Договорът за защита също е на стойност близо 30 милиона лв. за период от 5 години.

 

„ Проверките на цялостната документи регистрират погрешни информации и голословни дейности за осъществяване на процедури, което се отнася до целесъобразността и прозрачността на извършените поръчки ”, заключава през 2021 година ревизиращият ръководството на ГЕРБ длъжностен кабинет. В който звездите на разобличенията бяха Петков и Василев – през днешния ден водачи на Промяната.

Източник: 19min.bg., crimesbg.com

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР