Приоритетно работихме и за повишаване на доходите на работещите и

...
Приоритетно работихме и за повишаване на доходите на работещите и
Коментари Харесай

С ръста на минималната заплата скача доходът на над 500 000 работещи

" Приоритетно работихме и за повишение на приходите на работещите и пенсионерите. Минималната заплата ще се увеличи на 933 лева, което е с близо 20% повече по отношение на настоящия ѝ размер. Новият размер ще увеличи прихода на над 500 000 работещи ", декларира общественият министър Иванка Шалапатова във видеообръщение във връзка резултатите от активността на Министерството на труда и обществената политика в интервала 6 юни – 15 декември 2023 година, изпратено от пресцентъра на ведомството.
За екипа на Министерството на труда и обществената политика 2023 беше изпълнена с провокации и напрегнати дни на усилена работа, само че и с задоволство, тъй като виждам резултати в възстановяване на политиките за обществена поддръжка за деца, фамилии, възрастни, хора с увреждания, както и за работещите, обобщава министърът.
Относно възстановяване на обстановката на пазара на труда, Шалапатова осведоми също, че на 21 декември е открита ваучерната система за безвъзмездни образования по цифрови умения. „ Работим интензивно по политиките си за понижаване на бедността и риска от обществено изключване измежду децата, възрастните и хората с увреждания.
Благодарение на намесата на Главната ревизия по труда през второто полугодие на 2023 година са изплатени забавени заплати за над 6 млн. лева Установени са и близо 2000 случая на работа без трудов контракт “, изяснява тя.
От 1 юли 2024 година всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, ще се усилят с 11%. Средната пенсия ще доближи 833 лева, което е със 100 лева повече спрямо актуалната година, показва Шалапатова. Улесняването на изискванията за започване на личен бизнес са различен триумф, който загатва тя. Предложихме облекчение и на условията за финансиране на планове за тяхната рехабилитация и интеграция. В допълнение с бюджета за 2024 година за първи път от шест години децата с увреждания ще получат нарастване на подпомагането си “, прецизира тя. И прибавя, че е почнала осведомителна акция, която цели хората с увреждания да схванат за помощите и услугите, които им се поставят „ по линия на 6 закона “.
Разширихме програмата за енергийно подкрепяне и осигурихме помощ за отопление от 547 лева на близо 325 000 фамилии и самотни хора. Така успяхме да подкрепим с 25 000 повече фамилии с ниски приходи, самотно живеещи, деца, бременни дами, родители с деца до 3 години, самотни родители, афишира още Шалапатова. По плана SAFE със средства от Европейския съюз отпуснахме поддръжка в размер на 148 лева за други над 357 000 фамилии за покриване на нарасналите разноски за отопление, оповестява още тя.
Шалапатова напомня, че МТСП е трябвало да вземе незабавни ограничения за превъзмогване на вредите от естествените бедствия през година, като първото от тях е било наводнението в Берковица. „ В идващите месеци последваха естествени бедствия в Царево и Бургас, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Варна и Смолян “, отбелязва министърът. По думите ѝ в границите на месец, при последното злополучие в Бургас и района, обществените ни служащи са посетили над 1800 адреса. Отпусната е еднократна помощ до 1512 лева на 828 потърпевши фамилии. Над 2000 безработни бяха включени в незабавен порядък в помощ на общините и семействата. „ За да осигурим по-ефективна и навременна поддръжка, облекчихме изискванията за разпределяне на помощи от Фонд „ Социална протекция “. Така 206 фамилии получиха до 2500 лева за закупуване на електроуреди и обзавеждане за домовете си “, разяснява още Шалапатова.
Министърът осведоми още, че МТСП, дружно с Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването, е почнало работа за обмисляне и съгласуване на политиките за ранното детско развиване. „ На финалната права сме и в подготовката за извеждането на децата от последните четири дома от остарелия вид институции – идеята на целия ми професионален живот през последните 30 години “, споделя още Шалапатова. Тя припомня и за телефон 116 111, на който се одобряват сигнали и се дават съвещания за проблеми с деца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР