Приоритетни са пътните връзки със съседните ни държави – Видин

...
Приоритетни са пътните връзки със съседните ни държави – Видин
Коментари Харесай

Планират разширяване на магистрала „Тракия“ – по още едно платно във всяка посока

Приоритетни са пътните връзки със прилежащите ни страни – Видин – Кулата, Русе – Маказа, автомагистралите „ Хемус “, „ Европа “ и сред Дупница и Гюешево, споделя районният министър

„ Инициираме процедури за планиране и създаване на спомагателни платна на автомагистрала „ Тракия “. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков пред Българска национална телевизия.

„ Капацитетът на тази автомагистрала за съществена пътна артерия от дълго време е привършен и не може да поеме трафика към морето “, акцентира министърът и добави, че по данни на наблюдателните пунктове на Агенция „ Пътна инфраструктура “ през лятото през една точка минават близо 105 хиляди транспортни средства дневно. Затова този аутобан не може да поеме трафика. Обмисля се проектирането на още едно платно в посока.

„ Нашата цел е да въведем ново начало и да планираме в точния момент. Затова работим по приемане на Национална тактика за развиване на пътната мрежа за идващите осем години и върху тригодишна капиталова стратегия, която да подсигурява, че страната ще гради в социална изгода републикански пътища “, изясни Цеков.

Регулярно ще влизат в употреба нови сектори в пътната мрежа, браншът ще има работа и страната ще си е свършила работата, сподели още той.

Ключови за екипа на Министерство на регионалното развитие цели ще бъдат построяването на стратегически обекти, осигуряващи свързаността на България с останалите страни, стана ясно от думите на районния министър. Това са пътните връзки със прилежащите ни страни – Видин – Кулата, Русе – Маказа, автомагистралите „ Хемус “, „ Европа “ и сред Дупница и Гюешево.

„ Тези планове са в друга степен на осъществяване и не вървят с нужните темпове “, изясни Цеков, а повода е, че години наред с тях е имало неуредици и нерешавани проблеми.

Според районният министър пари за поправки и строителство на пътища има и постоянно е имало. „ Проблемът не са били парите, а плановата подготвеност, ръководството и контрола. В България през последните години няма обезпечена капиталова стратегия, а с цел да строим през днешния ден, би трябвало да сме проектирали преди година и да сме упълномощили публични поръчки “, уточни още Цеков.

Той заяви, че към 30 юни тази година за поддръжка и строителство на пътна мрежа са вложени към 900 млн.лв, а до края на годината са обезпечени още 1,6 млрд.лв, които ще бъдат задоволително.

Министърът уточни и повода да приключи оповестените от служебния кабинет публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища на стойност към 4 млрд.лв., а точно – припряните дейности в последните дни на предходното управление на АПИ. Само за 2-3 дни то се е пробвало да издаде решения за избор на реализатори на публични поръчки с голям размер документи. Това съгласно министъра е породило подозрения за избрани ползи. След назначения одит се оказало, че са установени предпоставки за незаконосъобразно и неефективно потребление на плануваните за настоящ ремонт и поддръжка средства. В допълнение определеният от служебния кабинет способ за възлагане на действия предполагал 40% тежест на техническата оценка и 60% на цената, което съгласно министъра не е редно.

Цеков даде образец с възможна поръчка на писалки: „ Ако създадем търг за писалки е значимо да получим или действителни ценови оценки за една и съща пластмасова писалка или да заложим критерии, които да дадат опция на изпълнителя, в случай че ни предложи нещо по-добро, да вземем за пример железна химикалка, да му платим по-висока цена. В случая имаме единствено пластмасовата писалка и имаме условие да ни се показа допустимо най-хубаво изложение, по какъв начин ще създадем пластмасовата писалка, за което може да се получи 40% бонус. А в действителност химикалката би трябвало да е годна за предопределение. “

Регионалният министър акцентира, че пътната поддръжка е значима активност и е регламентирана в нормативни актове и механически спецификации и беше безапелационен, че за тези действия не би трябвало да има субективни критерии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР